Winkelen is voor veel mensen een aangename bezigheid. Aan het begin van het jaar valt er ook genoeg te winkelen. Nieuwe boeken, een hippe agenda, schriften met maagdelijk witte regels en genoeg pennen om de tentamens te overleven, zijn vaak basisbenodigdheden. Gelukkig is het aantal nieuwe boeken dat ik ieder jaar moet aanschaffen steeds minder geworden. De Hitkrant! agenda laat ik tegenwoordig ook liever liggen en schriften en pennen zijn er nog genoeg van de voorgaande jaren. Het winkelen slaat hier ook niet op het aanschaffen van shirts/vesten/truien met universiteitsembleem in uniforme kleuren. Nee, winkelen bij de universiteit gaat over iets heel anders.

Wat ik bedoel met ‘winkelen’, is een mooie verwoording van de universiteit voor het kiezen van je vakken. In principe hoeven we maar 1 keuzevak te kiezen voor het eerste semester. Maar er worden natuurlijk veel meer vakken aangeboden, dus mochten we de eerste week ‘winkelen’. Usis zou nog open blijven staan tot het einde van de week, zodat we bij alle vakken die ons interessant leken een kijkje konden nemen.

De meeste vakken waren uitgebreid of kort toegelicht tijdens de wat chaotische mastervoorlichting. Wat ik echter miste was een vak over literatuur, kunst of film, laat dat nou net mijn vakgebied zijn… Om toch een ietwat ‘logisch’ pakket samen te stellen, zoals ons werd aangeraden tijdens de voorlichting, ben ik bij antropologie geëindigd. Mijn literatuurbehoefte heb ik gelukkig kunnen stillen met een BA3 vak van Chinastudies. De uiteindelijke keuze voor het vak New Diversities in Asia was eigenlijk niet moeilijk. Er wordt namelijk vooral naar China gekeken, toevallig mijn vakgebied!

Ik ben benieuwd hoe het MA vak zal zijn, behalve het duidelijke verschil dat er rond de 100 pagina’s per week gelezen moeten worden. Waar ik zekerder van ben, is dat de noodzaak om een ‘logisch’ pakket samen te stellen eerder benoemd had kunnen worden. Ik ben zelf tevreden met mijn specialisatie, maar ik ken genoeg mensen die ooit voor iets hebben gekozen dat ze nu gewoon niet meer zo leuk vinden. Om dan nu nog te gaan switchen, is een beetje laat. Gelukkig zijn de vakken in MA over het algemeen wel vrij breed. Vaak kunnen onderwerpen naar interesse van de studenten ook weggelaten of toegevoegd worden. Nu maar hopen dat ik over een paar weken nog blij ben met mijn aankoop!

Het aanbod in de 'universiteitswinkel' en mijn aankoop

Het aanbod in de ‘universiteitswinkel’ en mijn aankoop