Tijdens mijn bachelor werd ik er uitdentreure op gewezen: het persoonlijk ontwikkelingsplan. Kort gezegd: POP. Wie het woord in de grote Google hoed  stopt, krijgt er ruim 62.000 hits uit getoverd.  Van definities (” Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een afspraak tussen jou en je werkgever over jouw persoonlijke ontwikkeling. Jij zorgt voor je eigen leerproces, de werkgever faciliteert met tijd en geld. ” – carrieretijger.nl) tot voorbeelden van, formulieren voor en hele cursussen over. In de studentenpraktijk komt het vaak neer op veel blabla over de door de opleiding vastgestelde competenties en weinig écht nadenken over je ontwikkelingspunten.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens mijn eerste ‘echte’ baan kwam ik erachter dat het er in de publieke sector niet gek veel anders aan toe gaat dan als student op de hogeschool en universiteit. Het is voor velen een moetje. Iets waar zowel leidinggevende als werknemer niet veel tijd voor heeft, maar volgens de regeltjes wel aandacht aan moet besteden. Het liefst zo min mogelijk. Er zijn immers belangrijker zaken dan na te denken over waarmee je eigenlijk wel helemaal bezig bent en waarom.  De orde van de dag: het antwoorden van Kamervragen, het vergaderen over projecten, het betalen van die ene factuur.  Zeker als het om de vergrijzende massa gaat waarbij – letterlijk de woorden van een collega – ‘toch niets meer valt te ontwikkelen’ en waarvoor de baas ‘toch geen geld meer over heeft’.  Ze spelen het spelletje mee en voldoen zo aan de eisen van de afdeling Human Resource Management . Een vinkje achter hun naam, een POPpenspel. Een spel waarin zij de vele voorbeelden, voorgeschreven competenties en eisen vanuit de HRM-cyclus op een SMART- wijze[1] laten spreken over de eigen ontwikkeling.

Nu ik mijn nieuwe POP opstel, heb ik me voorgenomen het dit jaar anders te doen en echt de tijd te nemen om mijn ontwikkelpunten uit te schrijven. In de huid te kruipen van mijn eigen POP en het spel op mijn wijze te spelen. O ja, ook ga ik dit jaar weer meer sporten en begin ik niet met roken. En dan nu weer over tot de orde van de dag.


[1] Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden (SMART)