Een half jaar in Londen gaan studeren is fantastisch, maar wel veel geregel. In mijn blogs vertel ik graag over alle aanmeldingsprocessen en te regelen zaken die komen kijken bij studeren in het buitenland. Voor mij is het een sprong in het diepe, voor jou is het een mooie manier om wat inside information te krijgen! Goed plan, toch?

 

University College London, here I come!

Via het Erasmus+ uitwisselingsprogramma ben ik geplaatst bij University College London, waar ik ontzettend blij mee ben. Je moet een aantal universiteiten opgeven waar je graag heen wilt gaan. Daarna is het afwachten of je mag gaan en zo ja, waar ze je kunnen plaatsen. Als je erover nadenkt om naar het buitenland te gaan, is het een goed idee om vast te kijken naar wat mogelijk is op deze site. Daar zijn alle uitwisselingsprogramma’s van Universiteit Leiden voor studeren in het buitenland te vinden.

Toegegeven, de University of St. Andrews was mijn eerste keus, maar UCL is een hele goede universiteit om een half jaar door te brengen. De stad Londen is al heel vet dus ik kijk er naar uit! Ik zeg altijd tegen mensen dat ik in januari ga, en dat lijkt nog hartstikke ver weg, maar eergisteren was er iemand zo vriendelijk om me eraan te herinneren dat januari volgende maand al is. Help!

Binnenplaats van University College London, studeren in het buitenland

Binnenplaats van University College London

 

Wie niet waagt…

Lang heb ik gewacht op een aanbod van de universiteit, aangezien zij accommodatie bieden voor buitenlandse studenten. Als ik via UCL een kamer kon krijgen, zou ik niet in Londen zelf een kamer hoeven gaan zoeken. Bovendien is het via de universiteit sowieso betrouwbaar. En toen, drie weken geleden, kon ik de spanning en onzekerheid niet meer aan: ik moest en zou het weekend erop naar Londen gaan om daar maar zelf een kamer te gaan regelen.

Ik heb toen binnen twee dagen via SpareRoom, een website waar kamers te huur aan worden geboden, kamers bekeken en afspraken voor bezichtigingen gemaakt. Op woensdag was het tijd om vliegtickets en een hotel te boeken. En als klap op de vuurpijl kwam op donderdag het bericht binnen dat ik een kamer aangeboden kreeg in Schafer House, een accommodatie van UCL.

‘Fijn, maar wat nu?’ vroeg ik me af. Naar Londen gaan was ineens een stuk minder urgent. Maar goed, alles was wel al gepland, dus ik ben gegaan. Het was fantastisch om daar in die stad rond te lopen en ook zelf een weg te vinden, en ik ben zo blij dat ik erheen ben gegaan. Het maakt dat ik nog meer zin heb om daar te gaan studeren! Van tevoren gaan kijken in de stad waar je gaat studeren is dus echt een aanrader!

De voorkant van Schafer House, studeren in het buitenland

De voorkant van Schafer House

En dan vraag je je natuurlijk af: ‘Voor welke kamer is ze nou gegaan?’ Voor die van UCL natuurlijk. Want wat weegt op tegen een kamer in een veilige omgeving, 10 minuten lopen van de universiteit, voorzien van alle studentenbenodigdheden, voor een relatief lage (maar nog steeds hele hoge) prijs? Niks, obviously. Had ik van tevoren ook al bedacht.

 

Vakkenstress bij studeren in het buitenland

Ik heb ook vast gekozen welke vakken ik wil doen. Het leuke bij UCL is dat je de helft van je vakken bij de afdeling waar je officieel naar toe gaat moet volgen en de rest vrij van alle opleidingen mag kiezen. Het lastige is dat ze ten eerste als pakket goedgekeurd moeten worden door de Leidse examencommissie, en dat ze ten tweede ook gewoon al vol kunnen zitten. Dus ik kan nu wel leuke vakken hebben gekozen, het is nog niet zeker of ik die straks ook kan gaan doen. Mocht een vak vol zitten, maar het vakkenpakket al goedgekeurd zijn door de examencommissie, dan moet het hele circus weer opnieuw. Ik word zenuwachtig van al die onzekerheid.

Maar nu is het weer tijd om te studeren, cijfers moeten natuurlijk ook op peil blijven. Tijd vliegt sneller dan je denkt, en voor je het weet vlieg ik al naar Londen.

Ga jij of wil jij ook studeren in het buitenland? Laat het me weten!