De donkere maanden van het jaar zijn aangebroken, het terrasjesseizoen ligt alweer ver achter ons. Kerstlichtjes schitteren in de bomen, straatlantaarns worden weerkaatst op het donkere grachtenwater en de kerkklokken spelen kinderliedjes. Het enige wat nodig is om het plaatje af te maken is een heerlijke maaltijd om warm van te worden. Wat zijn de leukste en gezelligste restaurants in Leiden om uit eten te gaan tijdens de wintermaanden?

 

Bella DonnaBella Donna

Misschien woon je net als ik in de Merenwijk en heb je niet altijd zin om naar de binnenstad te fietsen. Wist je dat er een uitstekend restaurantje vlakbij zit? Bella Donna is een sfeervol buurtrestaurant dat lekkere pasta’s en pizza’s serveert. Het restaurant is niet groot, maar dat maakt het juist gezellig druk, zeker in het weekend. De gerechten zijn prima geprijsd, en als je niet kan kiezen, kan je zelfs halve gerechten met elkaar combineren!

 

 De WaagDe Waag

Dit restaurant is van alle markten thuis en te vinden middenin het centrum. De bescheiden glazen deuren verbergen een veel grotere ruimte dan vanbuiten lijkt. De Waag is dan ook ideaal om met een grote groep heen te gaan. Het is er niet goedkoop, maar ze weten er wel hoe ze lekker eten mooi kunnen presenteren. Dit restaurant is dan ook zeker geschikt om bijvoorbeeld met je ouders naar toe te gaan. Het gebouw zelf is een monument en dat zie je: pilaren, hoog gewelfd plafond, stenen vloer. Met de grote bar en het lekkere eten is het de ideale combinatie van historisch en modern.

 

Karels Bio frietKarels Bio Friet

Als je juist niet op zoek bent naar een monumentaal diner, maar naar een lekkere hap voor de koude winteravond, dan is Karels Bio friet een goede keuze. Dit is een gezellig zaakje met een paar zitplaatsen waar ze verse biologische friet en snacks maken. Vriendelijk voor je portemonnee, en je steunt ook nog eens het milieu. Nog een pluspunt, als vegetariër heb je hier meer keus dan alleen een kaassoufflé, ze hebben bijvoorbeeld de Leidsekaaskroket met Leidse komijnekaas.

 

DelphiGrieks Restaurant Delphi

Als je je het liefst ver weg van ons koude kikkerland waant, ga dan naar het Griekse restaurant Delphi. Hier vind je geen alwetend orakel, maar wel lekker eten en een knusse sfeer. Handig om te weten is dat je hier niet kan pinnen, maar dit wordt goedgemaakt door de uitgebreide menukaart. Hier niet veel keus voor de vegetariër helaas, en de prijs hangt maar helemaal af van hoeveel honger je hebt. Maak er een drie-gangen diner van, ga los bij de saladebar of kies voor de verrassing van de kok.

 

Pannenkoekenboerderij de HooibergPannenkoekenboerderij

Deze pannenkoekenboerderij bevindt zich dan misschien in Leiderdorp, maar moest genoemd worden. Dit is geen gewoon pannenkoekenhuis, maar een echte boerderij. Binnen voelt het alsof je middenin Ik Houd van Holland bent gevallen, of een halve eeuw terug in de tijd bent gegaan. Overal koetjes, rode zakdoeken, Delfts blauw en, niet te vergeten, heerlijke pannenkoeken. Een avondje hier zal je geen fortuin kosten, maar als je niet oppast sta je wel in de rij te wachten tot er een tafel vrij is: reserveren dus! De pannenkoekenboerderij heeft een eigen parkeerplaats, maar is ook met de fiets te bereiken. Ik kan je verzekeren dat je na die fietstocht echt trek hebt in zo’n pannenkoek.

Wat is jouw favoriete restaurant in Leiden?