Studiedruk. Het punt waarop je weet: nu móét ik dit tentamen halen, anders is alles voor niets geweest. Je zet een week lang alles op alles, maar het lukt je niet om al die uren die je in de UB doorbrengt, even goed te benutten. Je handen trillen van de koffie. En op een gegeven moment denk je: maar… concentratieproblemen, daar zijn toch pillen voor?

Als Calvin Ritalin had gekregen – © Joey deVilla

Als Calvin Ritalin had gekregen – © Joey deVilla

Er wordt regelmatig over bericht: studenten die (illegaal) medicijnen kopen die hun studieprestaties kunnen verbeteren. Om welke pillen gaat het? Samen met een apotheker heb ik eens naar het aanbod gekeken. Zijn advies?

DON’T TRY THIS AT HOME.

Ja duuuuuh, zeg je. Dit is precies wat al die andere artikelen ook zeggen.
Maar mijn probleem met de berichtgeving rondom studiedrugs is dat ze niet genoeg informatie geven. Sterker nog, ze geven de illusie dat je écht beter studeert als je zo’n pilletje slikt. En dat is dus lang niet altijd waar. Ziehier een overzicht van potentiële studiedrugs, en waarom ze net zo effectief zijn als bU¥ v1@gRå n0w!!1 mailtjes.

Dit zijn de medicijnen die gebruikt worden om beter te studeren:

  • Ritalin, Concerta, Medikinet of Equasym (methylfenidaat). Wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD. Sommige ADHD-patiënten beginnen een klein, winstgevend handeltje in hun medicijnen.
    
Bijwerkingen: Slapeloosheid, nervositeit, hoofdpijn, pijn op de borst, agressie, agitatie, emotionele labiliteit en tics. O ja, en plotselinge cardiale dood. Dat laatste vooral bij een overdosering, waar je zonder begeleiding van een arts erg snel aan kunt zitten.
  • Bisoltussin, Darolan hoestprikkeldempend, Pectofree, Vicks Hoesttabletten en Vicks Hoestsiroop (dextromethorfan). Hoestdrankjes? Ja. Een hoge dosis van dextromethorfan werkt opwekkend. Er zijn veel junks aan verslaafd.
    
Bijwerkingen: verslaving, slaperigheid, duizeligheid en verwardheid bij een te hoge dosis. De grens tussen een opwekkende dosis en een slaapverwekkende verschilt per persoon. Er is dus een groot risico dat dit middel precies averechts werkt.
  • Adderall (amfetamine). Wordt vooral in de VS aan probleemkinderen voorgeschreven (vanaf 3 jaar. Had ik al gezegd dat dit amfetaminen zijn?) De studiedrug bij uitstek in de VS en Canada, niet geregistreerd in Nederland. Kun je via internet aan komen, maar ja, daar zit een nog groter risico aan vast, omdat je niet weet wat voor troep ze verkopen onder die naam.

    Bijwerkingen: Zie Ritalin; verder ook impotentie, angstaanvallen, verhoogde of juist verlaagde bloeddruk en hallucinaties.
  • Modiodal (modafinil). Medicijn tegen narcolepsie, dus tegen overmatige slaperigheid, en ADHD.
    
Bijwerkingen: onder andere verslaving, geheugenverlies, persoonlijkheidsstoornissen en zelfmoordneigingen.
  • Bètablokkers. Kalmeermiddel, tegen nervositeit. Verlaagt o.a. je bloeddruk.
  • Maar je moet dat tentamen écht, écht halen… Eén pilletje kan toch geen kwaad? De apotheker reageerde:

    Er zijn erg weinig middelen die werken als je ze niet volgens voorschrift gebruikt. En bijna helemaal niet als je slechts één pilletje neemt.

    Op het moment dat je een medicijn voor het eerst neemt, kan er meteen een bijwerking optreden die je compleet kan ontregelen. Hoofdpijn, buikpijn, tics, een allergische reactie zoals jeuk… Als je het pilletje neemt om te studeren, ben je dus nog verder van huis: dan zit je in de UB en ontwikkel je ineens een darmstoornis. Of nog erger, je zit slaperig aan je tentamen.

    Bovendien weet je niet wanneer je het medicijn moet innemen. Het verschilt per persoon wanneer een ingenomen medicijn goed begint te werken. Dat ligt aan je stofwisseling, gewicht, geslacht en nog een aantal zaken. Als je een pilletje van je huisgenoot koopt, die erbij zegt, “Twee uur voor je tentamen innemen, werkt prima,” dan kan het best zijn dat die pil bij jou pas vier uur na het tentamen gaat werken. Of veel te snel, en veel te heftig, waardoor je vanaf een uur vóór het tentamen aan het hyperventileren bent.

    Het lastige van de middelen Ritalin en de meeste betablokkers is dat er enige tijd overheen gaat voordat je de juiste dosering hebt gevonden en de pillen gaan werken. Denk dagen, of zelfs weken. Amfetamine en dextromethorfan werken daarentegen veel sneller en daardoor is er risico op onverwachte effecten.
    Vergelijk het met de anticonceptiepil: je kunt niet vlak voordat je seks hebt een keer een pil erin jassen en verwachten dat dat helpt tegen baby’s. (Dat is toch geen nieuws, hoop ik?!?!)
    Dus, denk je, dan koop ik toch een doosje en ga ik experimenteren? Hallo, overdosis!

    Waarom drink je niet gewoon koffie?

    Coffee

    Eigenlijk blijft er nog maar één prestatieverhogend middel over. Goeie ouwe cafeïne. Hoe krijg je dat het makkelijkst en snelst binnen?

  • Pillen met paracetamol/coffeïne (NIET verwarren met codeïne). Verkrijgbaar bij je drogist: ca. 50 mg cafeïne per pil.
Bijwerkingen: niet langer dan 5 dagen achter elkaar gebruiken, anders kun je medicijn-afhankelijke hoofdpijn van de paracetamol krijgen.
  • Koffie: afhankelijk van de sterkte 50-150 mg per bakkie.
  • Thee: ongeveer 25 mg per kop.
  • Energiedrankjes: 80 mg per blikje – en 1000 gram taurine. Het is nog niet duidelijk wat dat eigenlijk precies met je lijf doet, maar het schijnt neurotransmitters te beïnvloeden en daardoor angst te verminderen (vandaar die sponsoring van extreme sporten?).
  • Maar helaas… ook aan cafeïne kun je verslaafd raken. Gewenning gaat vrij makkelijk: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken, en als je dan een dag geen koffie drinkt, krijg je ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, moeheid en concentratieproblemen.

    Maar hoe haal ik mijn tentamen nou???

    Is er dan een middel dat wél gegarandeerd werkt? Zonder bijwerkingen? Ja… slaap en gezond eten… Sorry, dat is een teleurstelling, he? Denk je nu: ja maar zeg, dat gaat écht niet helpen en ik moet mijn tentamen halen en anders zak ik en geef me nou maar een website voor die pillen en ik pas heus wel op en ik heb het gewoon nu echt even heel hard nodig, okee?!
    Ga dan even langs een dokter. Misschien krijg je dan je Ritalin. Misschien krijg je wel iets anders, wat je veel harder nodig hebt.

    Laat de drugs maar aan de professionals over.

    Laat de drugs maar aan de professionals over.