De eerste dag van oktober was voor alle studenten een grote opluchting. Tijdens de kabinetsformatie zijn Mark Rutte en Diederik Samsom het eens geworden over de langstudeerders. De boete is van de baan! Geen drieduizend euro wanneer je meer dan een jaar langer over je studie doet. Al moet ik toegeven dat deze mededeling vast niet voor alle studenten als muziek in de oren klonk. Ook ik ben een van de studenten die op het nippertje ontsnapt is aan deze boete, maar door hard studeren en een weloverwogen beslissing destijds heb ik mijn bachelor in exact 4 jaar, in plaats van 3 jaar, gehaald inclusief een (bijna voltijd) bestuursjaar bij mijn studievereniging L. P. S. V. „Aesculapius”. De harde knip en de langstudeerdersboete in het vooruitzicht hebben er mede voor gezorgd dat ik mijn uiterste best heb gedaan om mijn laatste 3 ects van mijn bachelor (met een mondeling) te halen. Ik moet toegeven dat ik dit op dat moment niet echt chill vond. Maar als ik terugkijk op de oorzaak van de langstudeerdersboete ben ik het eigenlijk wel eens met Halbe Zijlstra zijn idee. Je kunt prima in 4 jaar je bachelor halen. Tenzij je (ontzettend) veel tijd wil besteden aan het drinken bij je studenten-/studievereniging. Voor deze studenten was de invoering van de boete bedoeld en voor deze langstudeerders had de boete als een stok achter de deur moeten werken. Maar Rutte en Samsom hebben zich aan de belofte van de verkiezingscampagnes gehouden. Geen langstudeerdersboete meer.

Slechts tien dagen later werd studerend Nederland wakker geschud. Want er moet toch echt bezuinigd worden en nu er geen geld meer bij de langstudeerders gehaald kan worden, moet dat geld ergens anders vandaan komen. Ik wil trouwens nog even opmerken dat het afschaffen van deze regel en het terugbetalen van de overgemaakte boetes de universiteiten van Nederland behoorlijk duur komt te staan. Want als pas ergens geld verspild wordt, is het hier wel. Tenminste 900 man uren om de regel weer terug te draaien. Wat vinden we daar van? Maar dat terzijde. Want het geld wil Rutte-Samsom nu bij heel studerend Nederland gaan halen. De studiefinanciering, onze heilige StuFi wordt niet meer een gift maar zal een sociaal leenstelsel worden.

Ik hoor al van allerlei kanten geluiden komen dat studeren weer voor de elite zal worden. Echter wil ik alle aankomend studenten die hier bang voor zijn even mee nemen in een klein rekensommetje. Puur ter gerust stelling, want zo erg hoeft het niet te zijn! Stel je gaat een vijf jarige opleiding doen, je woont gedurende deze vijf jaar op kamers waardoor je een basisbeurs van een kleine 270 euro per maand krijgt. Dit is bij elkaar opgeteld een lening van 16,200 euro. Dit klinkt als een heleboel geld, maar als we even nagaan, blijkt dat dit wel geld is dat we investeren in onze toekomst. Hierdoor kunnen we een goede (of betere) baan krijgen. Als we daar eens naar kijken. Je vindt nadat je bent afgestudeerd een baan waarbij je een salaris hebt waarbij je 1,700 euro per maand overhoudt netto. Je verhuist naar een appartement waarbij je maandlasten op ongeveer 800 euro zitten. Je bent nog gewend om als student te leven en zorgt dat je dit nog even blijft doen, maandelijkse uitgaven zijn verder 400 euro. Hierdoor houd je 500 euro per maand over. In plaats van dit geld op een spaarrekening te zetten *tenzij je hier meer rente over krijgt dan je terug zou moeten betalen* raad ik je aan om dit geld terug te betalen. Met 500 euro per maand betekent dit dat je in ongeveer 3 jaar klaar bent met afbetalen. Je hebt dan 3 jaar iets zuiniger geleefd, maar hebt wel gestudeerd en hebt daar niet heel veel voor hoeven laten. Ik wil hiermee alleen zeggen dat we allemaal goed moeten nadenken voor we aan de bel trekken dat studeren alleen voor de kinderen van rijke ouders wordt.

Even ter verduidelijking, mijn ouders zijn niet erg rijk. Moeder in de verzorging en vader als vertegenwoordiger hebben een modaal inkomen. Drie studerende kinderen en kunnen ook nog gewoon een keer per jaar op vakantie en dergelijke. Dus tenzij je het echt heel erg slecht zou hebben, is er echt geen stront aan de knikker.