Wat laat je van Nederland zien aan iemand die er nog nooit is geweest? Heb je er wel eens over nagedacht wat je mooi vindt aan Nederland? Of is het gewoon thuis? Zou je in Nederland op vakantie kunnen, of hou je dat niet voor mogelijk? Speciaal voor mijn verjaardag kwam mijn Italiaanse vriendin Mariangela naar Leiden. In december ging ik bij haar op bezoek in Perugia, hoe dat was kan je hier lezen. Ze heeft mij laten zien hoe prachtig Italië kan zijn. Maar wat moest ik nu van Nederland laten zien? Kan dat wedijveren aan Italië?

Dag 1: Strand – Katten café – Sushi

IMAG0031IMAG0044Allereerst gingen we naar het strand van Scheveningen. ’s Zomers ligt dat strand vol met roodgekleurde lichamen, ’s winters kan je er uitwaaien en schelpjes zoeken. Het weer zat mee en we konden een mooie strandwandeling maken. Een nostalgisch wandelingetje over de boulevard kon natuurlijk ook niet uitblijven. En wat is lekkerder dan even bijkomen met een zacht katje op je schoot? In Den Haag zit sinds een tijdje het Kattencafé Ditjes en Katjes. Terwijl je geniet van een lekker kopje koffie of thee kan je kijken hoe de katjes om je heen dartelen, lekker in hun hangmatje liggen of even een aaitje komen halen. Omdat we allebei ook van lekker eten houden, werd het ’s avonds wijn met sushi.

Dag 2: Meijendel – Pannenkoeken – Puur Hollands eten – Feestje!

IMAG0047IMAG0050Als eerstejaars biologiestudent heb ik veel tijd doorgebracht in Meijendel. Dit is een natuurgebied in Wassenaar dat helemaal rijkt tot Scheveningen. Het is een divers gebied; het heeft duinen, stukken strand, bos en kale vlaktes. Je kunt er veel konijnen vinden, maar ook het damhert, de vos, wilde paarden en wilde runderen lopen er rond. We hebben in Meijendel gewandeld en een aantal herten gezien. Daarna hadden we een welverdiende lunch in het pannenkoekenrestaurant en kon Mari een pannenkoek ham/kaas én stroop proberen. ’s Avonds bereidde ik een puur Hollands diner voor en vond mijn verjaardagsfeestje plaats. Al mijn internationale vrienden waren van de partij.

Dag 3: Brak – Hortus Botanicus Amsterdam – FeestjeIMAG0055

Na het feestje sliepen we lekker uit en tegen het middaguur gingen we naar Amsterdam. Het blijft altijd een mooi gezicht om Amsterdam Centraal uit te lopen en de drukte te aanschouwen. We waanden ons door de straatjes naar de Zijldijk, langs de Boeddhistische tempel en de Waag, op naar de Hortus. We hebben in Leiden natuurlijk de mooiste Hortus van Nederland, maar de Hortus in Amsterdam heeft wel een hele mooie collectie Zuid-Afrikaanse planten. ’s Avonds moesten we nog een feestje vieren; een vriendin van mij was jarig.

Dag 4: Utrecht!

IMAG0059Als ‘nieuwe stad’ had ik voor Utrecht gekozen. Een stad waar ik zelf maar één keer per jaar kom voor het Utrechts Streekbierfestival. Het is een mooie stad met hoge straten boven de grachten en veel leuke barretjes. We hebben eerst door Utrecht gestruind, door het Universiteitskwartier op naar de winkelstraten. We hebben de hele middag geshopt en ’s avonds vonden we een plekje in Beers and Barrels, waar je kreeft kan krijgen naast je burger! ’s Avonds hebben we het rustig aan gedaan en teruggekeken op vier fantastische dagen.

Ik had natuurlijk nog veel meer mooie dingen kunnen laten zien, maar we hadden ook al heel veel gedaan. Zo zijn we samen al in Friesland geweest en naar Schiermonnikoog. Ook hebben we Amsterdam al goed uitgekamd. De volgende keer dat Mariangela hier is wil ze graag naar Delft, naar het Anne Frank huis en naar Micropia in Amsterdam. Waar zou jij heen gaan? Welk stukje van Nederland zou jij zeker niet overslaan? Laat het achter in de reactie! Ik heb heel erg benieuwd, dan kan ik dat de volgende keer laten zien!