Voor het Leids Kwartiertje bezocht ik zaterdagavond 16 september de 5e editie van de Nacht van Kunst en Kennis. Voor deze avond openden diverse locaties aan het Rapenburg hun deuren voor vele bezoekers. Door meer dan 100 wetenschappers, theatermakers, muzikanten en kunstenaars werd een divers programma aangeboden. Sebastiaan schreef al over de onderdelen die hem leuk leken. Grappig genoeg was mijn oog juist gevallen op andere onderdelen. Ik denk dat de kracht is van de Nacht van Kunst en Kennis: voor ieder wat wils!

Programmaboekje en blokkenschema

 

Het verhaal van de verdachte bij Augustinus

De zaal in Lvvs Augustinus

Nadat ik mijn polsbandje had opgehaald op het Pieterskerkplein (waar het overigens al erg druk was) begon ik de avond bij l.v.v.s. Augustinus. Zij hadden hun sociëteit beschikbaar gesteld voor onder andere de ‘universiteit van de leek’. Via de trappen, die overigens nog plakkerig waren van het bier, kwamen we op een zolderkamer terecht.

Ik bezocht een lezing van rechtsfilosofe Claudia Bouteligier. Zij probeerde aan de hand van literatuur (Albert Camus – de vreemdeling, 1942) en de rechtszaak tegen O.J. Simpson te illustreren dat het proberen te begrijpen van een verdachte voor moord vanuit juridisch oogpunt niet handig is. O.J. Simpson had alle bewijzen tegen zich, maar werd toch vrijgesproken. De jury viel voor zijn verhaal dat hij er als zwarte man ingeluisd was. De hoofdpersoon van Albert Camus had juist geen verhaal. Hij kwam onverschillig over en kon niet vertellen waarom hij had geschoten. Hij werd schuldig bevonden.

Geïnteresseerd? Claudia Bouteligier geeft vaker lezingen. Kijk even op rechtenliteratuurleiden.nl.

 

‘de healing game’ in NANO supermarkt

Producten van de toekomst in de NANO supermarkt

Na deze wijze les vervolgde ik mijn weg langs het Rapenburg. Daar kwam ik de ‘NANO supermarkt’ tegen, een wagen waar de producten van de toekomst geïntroduceerd werden. Hoe handig zou het zijn om met een riem energie uit je buikvet te kunnen halen om je telefoon op te laden? Of je eten te kunnen coaten, zodat je de kilocalorieën niet meer kunt opnemen? Of een intelligente capsule in te nemen, waardoor je middels een videogame zelf kankercellen kunt opsporen en kapot maken? Om eerlijk te zijn wekt dit alles bij mij nog wat afkeer op, maar dat het zou kunnen is natuurlijk heel bijzonder!

 

Het Rijksmuseum van Oudheden en het Academiegebouw

In het Rijksmuseum van Oudheden werden enkele interessante innovaties tentoongesteld, zoals een computer die je gezichtsuitdrukking kan lezen en dit matcht met corresponderende dierengeluiden.
In het Academiegebouw vertelde een grafoloog mij wat mijn handschrift over mijn persoonlijkheid zegt. Dit was een erg populair onderdeel en er stond dan ook een lange rij. Aangezien ik niet de hele ruimte van het blaadje had gebruikt, zou ik een persoon zijn die graag op de achtergrond blijft. Bovendien ben ik flexibel in het nemen van beslissingen, omdat mijn handschrift niet volgens de schrijfregels is. Ik zou creatief zijn, doordat ik bij het schrijven van de ‘j’ de boog verbind met de punt erboven op. Erg interessant, maar ik kon mezelf er toch niet helemaal in vinden.

Toont je handschrift wie je bent?

Mijn handschrift

 

Lezingen en kunstwerken in de Hortus Botanicus

Tevens was de Hortus Botanicus decor voor deze avond. Ik volgde een gesprek tussen prof. dr. Bert Otten (hoogleraar neuromechanica en prothesiologie) en voormalig paralympisch atlete Marije Smits over de maakbaarheid van sport, georganiseerd door Museum Boerhave. Hier ontstond een interessante discussie of door de rol van technologie sport nog wel eerlijk kan zijn. Ben je nog steeds de terechte winnaar, wanneer je een betere beenprothese, schaats of wielrenfiets tot je beschikking hebt?
In de tuin konden diverse kunstwerken bewonderd worden. Door Blauwe Uur werden in het donker op een creatieve wijze voorwerpen tot leven gewekt met hulp van lichtprojectie.

 

Schapen tot leven gebracht door projecties in de Hortus Botanicus

POP (Blauwe Uur): een installatie die etalagepoppen door muziek en projecties tot leven wekt.

 

Gedurende de avond waren er diverse podia, waar muziek gemaakt werd. Een verscheidenheid aan genres kwam voorbij. Hieronder een filmpje van het optreden van Gallowstreet op het Pieterskerkplein.

 

 

Kortom, het was naar mijn mening een zeer geslaagde editie van de nacht van kunst en kennis! Heb jij een bezoekje gebracht? Of ben je van plan volgend jaar te gaan?