Je studententijd is de mooiste tijd van je leven! Of toch niet? Voor een introvert kan het begin van de studententijd een hele overgang zijn, of zelfs tegenvallen. Een nieuwe stad, nieuwe studiegenoten, nieuwe huisgenoten, alleen van de gedachte aan al dat socializen worden ze al moe. Ben jij introvert en net aan je studie begonnen? Of al een tijd aan het studeren maar nog niet je draai gevonden? Hier vind je 5 tips om jezelf ook een mooie studententijd te bezorgen!

Introvert vs. extravert

De laatste jaren duiken er steeds meer boeken, artikelen en websites op over introverten. Mij hoor je niet klagen, want de meeste zetten introverten eens goed in het zonnetje. Maar wat betekent het nou als je introvert of juist extravert bent? Simpel gezegd komt het erop neer dat extraverten energie krijgen van gezelschap, terwijl voor introverten gezelschap juist energie kost. Nu betekent dit echt niet dat een introvert het liefst altijd alleen is. Tussen extravert aan de ene kant en introvert aan de andere kant heb je natuurlijk een heel scala aan persoonlijkheden. Soms voel je je zelfs de ene dag wat meer introvert (of extravert) dan de andere! Als ervaren student en introvert geef ik graag een aantal tips om jouw studententijd zo introvert-vriendelijk te maken als maar kan.

1. Ga bij een vereniging

Hè, maar een vereniging betekent toch juist meer gezelschap? Ja, maar voor een introvert is genoeg gezelschap net zo belangrijk als voor een extravert. De nadruk ligt hier wel op genoeg. Een vereniging kan net dat duwtje geven waardoor je uit je comfort zone stapt en geen eenzame kluizenaar wordt. Of het nu een studie- of studentenvereniging is, een sport- of spelletjesvereniging, een vereniging is de plek om op een vrijblijvende manier contacten te leggen waar je de rest van je studententijd iets aan hebt.

2. Stel grenzen voor jezelf (en anderen)

Het kan best confronterend zijn als iedereen die (huis)etentjes en activiteiten vreselijk leuk lijkt te vinden, terwijl jij er eigenlijk doodmoe van wordt. Voor een introvert kan een beetje kieskeurig zijn in zo’n geval echt geen kwaad. Na dat gezamenlijke studie-uurtje met z’n allen eten, of na die vermoeiende shift met collega’s gaan stappen? Bewaar energie voor de dingen die je echt wilt doen. Die extraverten vermaken zich wel.

3. Wees eerlijk voor jezelf (en anderen)

Dit punt lijkt misschien wat op de vorige, maar vond ik belangrijk genoeg om nog apart te noemen. Introverten hoeven zich echt niet suf of ongezellig te voelen. Het is juist belangrijk om eerlijk tegenover jezelf en anderen toe te geven waar je wel en niet voor te porren bent. Een doodongelukkige introvert die zich mee laat trekken naar de kroeg, dat doet niemand een plezier. In plaats van een slap excuus te verzinnen, waarderen anderen het juist als je eerlijk bent.

Introvert Friends

4. Ga uitdagingen aan

Soms voelt het al als een uitdaging om je huisgenoot te vragen hoe het gaat. Mijn tip is om te beginnen met de kleine dingen, tot die kleine dingen je allemaal samen genoeg lef geven om het groter aan te pakken (zoals een jaar naar het buitenland gaan bijvoorbeeld). Denk ook, samen sta je sterker. Ook al voelt het soms zo, je bent niet de enige introvert op aarde. Maar je moet er wel op uit om die gelijkgezinden te vinden!

Introvert konijn

Konijnen zijn ook meesters in het nemen van me-time

5. Geef jezelf de tijd

Kan je extravert zijn leren? Ik denk van wel. Voor mij is het alsof ik een moeilijke sport aan het beoefenen ben, maar net als met sporten beter des te vaker je het doet. Mijn ‘extraverte spieren’ hebben wel extra training nodig, en ik zal nooit een prof worden, maar hoe meer ervaring ik opdoe in het studentenleven, in het buitenland en op mijn werk, hoe beter. Maar dit vergt natuurlijk wel veel tijd, iets wat je jezelf moet gunnen. Wat deed ik toen ik al die ervaring nog niet had? Ik nam gewoon een huisdier. Met een konijn in je studentenkamer wordt me-time toch een beetje we-time.

 

Heb jij nog tips of trucs voor de studerende introvert? Laat een reactie achter!