3 oktober is de lokale feestdag van Leiden, letterlijk heel Leiden ligt op z’n gat omdat iedereen het Leids Ontzet aan het vieren is. Behalve de studenten van het vak Risk, security and the rule of law dit jaar. Wij hadden namelijk een fieldtrip naar de Tweede Kamer op het programma staan.

Met een grote omweg, omdat letterlijk heel centrum Leiden per fiets onbegaanbaar is op 3 oktober, was het me gelukt om op tijd op het station te zijn. Hier trof ik mijn medestudenten, de een wat fitter dan de ander na een avondje feesten, en togen we met de hele groep naar Den Haag. Bij de Tweede Kamer begonnen we met een kopje koffie. Vervolgens kregen we een film te zien met uitleg over  het functioneren van de Tweede Kamer. Dit klinkt misschien onnodig, maar er waren een aantal internationale studenten bij, dus voor hen zeer handig! Daarna gingen we naar een debat van de Tweede Kamer zelf. Dit zou toch wel het hoogtepuntje van de dag moeten worden!

Helaas zaten er maar een vijftal ministers en ging het debat over het duurder worden van de postzegel. Niet echt wat ik in gedachten had bij een bezoekje aan de Tweede Kamer. Ik had gehoopt op een heet debat over de rellen in Haren of iets dergelijks. Gelukkig maakte het gedrag van de ministers het nog enigszins amusant; de een liet overduidelijk merken dat ze wel genoeg had van dit debat en dat het wat haar betreft niet snel genoeg klaar kon zijn, door middel van het trekken van rare gezichten, de ander zat lekker spelletjes te spelen op haar I-pad (die had er vast niet bij nagedacht dat je dit kon zien vanaf de publieke tribune) en een derde minister deed alleen maar een soort van glazen bol voorspellingen als hij iets zei.

Na dit toch wat bijzondere debat, waar de ministers overduidelijk ook niet zo  de meerwaarde van in leken te zien, kregen we een rondleiding door het gebouw. Dit leverde wel een hoogtepuntje op, want we mochten in de bibliotheek (de Handelingenkamer) van de Tweede Kamer kijken die normaal gesloten is voor het publiek. Een prachtige oude ruimte waar plaats is voor 30.000 boeken. Na de rondleiding door het gebouw kregen we nog een korte presentatie over de Tweede Kamer en hoe het beleid gevormd wordt en toen was het tijd voor de lunch! Een gezellige afsluiter van de dag.

Na de lunch was het tijd om terug te keren naar het inmiddels volgestroomde Leiden. Nu nog thuis zien te komen; dit heeft me een half uur gekost waar het normaal 10 minuutjes duurt. Misschien kan de Tweede Kamer daar de volgende keer over debatteren; 3 oktober afschaffen of het voor heel Nederland een feestdag maken 😉

De handelingenkamer