De tijd dat we allemaal zo lang over onze studie kunnen doen als we maar willen is helaas voorbij. Wij studenten worden van alle kanten gepusht om op tijd onze propedeuse te halen en op tijd af te studeren. Wat is dan een goede reden om toch langer over je studie te doen? En waar moet je allemaal op letten als je studievertraging oploopt?

Studievertraging: het einde van de wereld, of toch niet?

StudievertragingJe kent het wel, het eerste semester is nog maar pas begonnen, of de deadlines vliegen je al om de oren. Als je ook nog eens op kamers woont, een druk sociaal leven hebt en misschien wel een bijbaan (of twee), dan is het een hele klus om consequent prioriteiten te blijven stellen. Het kan de beste onder ons overkomen dat we niet binnen de voorgeschreven tijd afstuderen. Zo deed bijvoorbeeld Mark Rutte ook langer over zijn studie Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Studievertraging komt dan ook vaak voor en hoeft helemaal niet het einde van de wereld te betekenen. Ik heb er zelf bewust voor gekozen om langer over mijn studie te doen. Twijfel jij of je die deadlines wel gaat halen? Hier zijn vier goede redenen om voor studievertraging te kiezen.

Studievertraging1. Als je afstudeeronderzoek te leuk is

Brainstormen, bijschaven, afbakenen: bij elk onderzoek of thesis is het onderwerp kiezen al het halve werk. Tijdens het onderzoek blijkt vaker wel dan niet dat er meer werk achter zit dan je dacht. Hoe leuker het onderzoek of thesis onderwerp is, hoe meer reden je hebt om er gewoon voor te gaan. Ik heb bijvoorbeeld voor mijn thesis een stapel Chinese boeken moeten lezen. Ontzettend leuk, maar ook heel veel werk. Daar de tijd voor nemen die ik nodig had, betekende studievertraging.

2. Als je voor het beste eindresultaat gaat

Genoeg tijd nemen voor je onderzoek, thesis of herkansing betekent ook dat je een beter resultaat behaalt. Weg met die zesjescultuur in Nederland, zou ik zeggen. In plaats van op het nippertje die deadline halen met afgeraffeld werk, kan je beter die extra tijd nemen om je goed voor te bereiden of dat uitstekende verslag te schrijven. Dat kan net dat verschil betekenen tussen wel of niet cum laude afstuderen!

3. Als je die baan of stage niet kan laten schieten

Goede cijfers zeggen natuurlijk nog niet alles. Tegenwoordig is het belangrijk dat je naast je studie ook de juiste ervaringen opdoet. De ideale (bij)baan of stage ligt niet voor het oprapen, dus als de kans zich dan voordoet, moet je deze niet aan je voorbij laten gaan. Ook commissie- of bestuurswerk binnen je studie- of studentenvereniging staat mooi op je CV!

4. Als je de kans hebt naar het buitenland te gaan

Of het nu vrijwilligerswerk is of studie-gerelateerd, een poos naar het buitenland is al net zo’n onmisbare ervaring. Andere mensen, talen en culturen, je leert de wereld en jezelf wat beter kennen. Als je een taal studeert gaat men er zelfs vanuit dat je naar het buitenland bent geweest. Tijdens de bachelor Chinastudies is het heel normaal om met een beurs een jaar lang in China te studeren, ook al doe je zo een jaar langer over je studie.

Studievertraging: en dan?

Een bewuste keuze of simpelweg onvermijdelijk, als je eenmaal studievertraging hebt opgelopen, zitten hier nog wel een aantal regels aan verbonden. Waar moet je allemaal op letten bij studievertraging? Ten eerste is het belangrijk dat je ingeschreven blijft staan op Studielink. Daarnaast moet je goed opletten of je nog recht hebt op studiefinanciering en niet te vergeten je studenten-OV. Je hebt bijvoorbeeld maximaal 4 jaar recht op aanvullende beurs en maximaal 5 jaar recht op gratis reizen met je OV-kaart. Als je dan ten slotte bent afgestudeerd, kan je je uitschrijven bij Studielink. Vervolgens wordt er gecontroleerd of je recht hebt om een deel van het collegegeld weer terug te krijgen. Bij Universiteit Leiden geldt dat als je je voor 31 mei uitschrijft, je nog recht hebt op restitutie!

Heb jij ook ervaring met studievertraging? Deel jouw verhaal of tips met ons in de reacties!