Een van de grootste landen ter wereld en meer dan een miljard inwoners: China heeft voor ieder wat wils! Maar waar begin je? Deze blog gaat niet over wat voor steden en plaatsen je al dan niet gezien moet hebben; de Lonely Planet van China heeft niet voor niets meer dan 1000 pagina’s! Maar of je nu voor een jaar of voor drie weken gaat, hier zijn een aantal praktische tips en weetjes om tijdens een reis door China aan te denken.

Do you speak English?

De taalbarrière is misschien wel voor de meeste mensen de reden om niet naar China te gaan. Ik heb natuurlijk makkelijk praten, letterlijk, gezien ik Chinees heb gestudeerd. Maar als je het mij vraagt, gaat deze reden niet langer op. Steeds meer Chinezen spreken Engels, zeker in de grote steden. En zelfs als ze het niet spreken, laten zij zich niet door de taalbarrière tegenhouden. Iedereen is ontzettend vriendelijk en behulpzaam, en vaak hebben ze zelfs een vertaalapp op hun telefoon om te helpen. Geen slecht idee om zelf ook zo’n app te installeren!

Lekker slapen

Iets waar China geen gebrek aan heeft: hostels! De vier keer dat ik in Beijing ben geweest, heb ik dan ook iedere keer in een ander hostel geslapen. Stuk voor stuk waren ze gezellig, met een waterkoker op iedere kamer, prima onderhouden en op loopafstand van een metrostation. Vooral in het hoogseizoen zitten ze wel snel vol. Bedden zijn ook misschien ietsjes harder dan we in Nederland gewend zijn, vooral op de slaapzalen. Vergeet ook geen oordopjes mee te nemen!

Nooit meer hoge nood

Iets wat al snel opvalt aan China is het enorme aantal openbare toiletten. Geen overbodige luxe, als de populaire trekpleisters door duizenden mensen per dag worden bezocht. De toiletten zijn natuurlijk niet altijd even schoon, dus toiletpapier en zeep meenemen is een must. Het gaat hier natuurlijk ook om de typische hurktoiletten. Als dat niks voor jou is, dan kan je voor die ene keer wel naar het invalide toilet. Voor de diehards: in de trein heb je alleen maar hurktoiletten.

Onderweg

Als je ergens wilt komen in China, neem dan de trein! De hogesnelheidstreinen zijn comfortabel, snel en altijd op tijd. Nergens is het zo spic en span als op Chinese trein stations. Let wel op dat tijdens nationale feestdagen treinkaartjes al lang van te voren uitverkocht zijn! In grote steden als Beijing en Shanghai is de metro je vriend, vooral als je een metrokaart koopt. Die is ook nog eens geldig in de bus, en werkt net als de ov-chipkaart hier. Gewoon in- en uitchecken, zodat je niet in de rij staat voor de kaartjes automaat!

Cultuurshock

Hoe goed je je ook voorbereid, een land als China zorgt altijd voor een cultuurshock. Dit geldt niet alleen voor jou! Als toerist in China ben je ook een beetje een toeristische attractie, gezien er nog steeds Chinezen zijn die nog nooit een westerling hebben gezien. De een zet je gewoon op de foto, de ander vraagt het netjes. Verstop je niet in de Starbucks of McDonalds, maar neem het ervan. Als er iets centraal staat in de Chinese cultuur, dan is het wel eten. Pekingeend, bubble tea of een stomende kom noedels, probeer het allemaal! Voor wie de drukte een paar dagen wil ontsnappen, wil ik dan toch nog een plek aanraden om naartoe te gaan: de Chinese Muur bij het dorpje Gubeikou. Net wat verder reizen dan de gebruikelijke plekken om de Muur te bezoeken, maar dan krijg je ook uitzichten zoals dit:

Tijdens de tweejarige Master Chinese Studies gaan alle studenten een jaar naar China. Heel goed voor je Chinees, maar ook een prachtige kans om op reis te gaan door dit indrukwekkende land!