Een kleine twee weken geleden schreef ik deel 1 van deze blog. In deze blog gaf ik een blik op het op het pad van mbo naar universiteit. Ik liet zien dat het een lange tocht is vol met uitdagingen, maar ook voldoening. Ik beloofde daar ook al dat ik het in deze blog zou hebben over de praktische zaken die bij de overstap komen kijken. Bij deze los ik mijn belofte in, met vier praktische zaken die bij de overstap komen kijken.

 

Een waardevolle reset

Nieuw begin

De kans om opnieuw te beginnen

Ten eerste is er de reset. Nadat je een mbo-niveau 4 opleiding afrondt wordt je voortgang gereset. Dit wil zeggen dat je weer volledig recht hebt op de ov-studentenkaart, en in mijn geval ook nog studiefinanciering. Voor mij is deze reset van onschatbare waarde geweest. De studiefinanciering was de stimulans die mij overhaalde om mijn goed betalende baan op te zeggen. Niet dat stufi een vetpot is, maar het is fijn om in ieder geval een klein basisinkomentje te hebben voor zekerheid. Helaas zit dit er voor nieuwe studenten niet meer in nu het leenstelsel is ingevoerd.

 

Luxer wonen?

Toekomst huis

Met wat geluk en huurtoeslag is dit appartement nog maar een paar duizend euro te duur

Als tweede geef ik een algemene tip. Denk je erover om verder te gaan studeren, hbo of wo, en weet je de richting en locatie? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij een woningvereniging (zoals DUWO). Tegen de tijd dat je aan je tweede studie begint, kan je waarschijnlijk huurtoeslag ontvangen vanwege je leeftijd. Dus door je vroeg in te schrijven bouw je wachttijd op, en met wat huurtoeslag zijn de wat comfortabelere kamers/studio’s te betalen. Hoewel een studentenkamer in een vervallen pand zijn charme heeft, is een beetje luxe tijdens je tweede studietijd niet verkeerd.

 

Vervolg of andere richting?

De tocht naar de goede weg

Ga je voor dezelfde of een andere studierichting?

Na mijn mbo-opleiding Chemisch Fysisch Analist ging ik voor de propedeuse European studies. Dit vanwege het feit dat mijn interesse in de politiek enorm was gegroeid. Toch bleef er een interesse voor het labwerk, waardoor ik in die sector ging werken. Door de hbo-opleiding European studies te volgen, vielen er voor mijn studiekeuze voor het wo vele opties af (of ik moest nog wat extra cursussen volgen), waaronder ook lab gerelateerde richtingen. Dit kwam voor mij goed uit, want dit maakte mijn keuze voor internationale betrekkingen alleen maar makkelijker. Een praktische tip betreft je studiekeuze: ga voor iets waar je een toekomst en plezier in ziet. Met je mbo-opleiding heb je al aardig wat praktische ervaring. Nu is je kans om je te specialiseren in je interesses.

 

Meer ‘vrije tijd’

Voor mij was de overstap naar het hoger onderwijs een opluchting. Waar ik op het mbo aardig wat volle dagen klassikaal les kreeg, kwam er bij de universiteit vooral een gevoel van vrijheid. De leraren die ik had op het mbo waren zeer betrokken en perfect voor de leerwijze op het mbo. Bij de uni komt het meer op jezelf aan. Dit zal voor velen een grote overstap zijn. Je eigen planning maken, geen smoesjes als je je deadlines niet haalt. Op het vwo wordt je hier op voor bereid, maar bij het mbo niet, want gaan ze ervan uit dat je meteen aan het werk gaat. Dus de voorbereiding moet je zelf doen.

Ben jij een overstapper van het mbo? Of ken jij iemand die met dit nobele pad bezig is? Deel dan deze ervaringen, en deel je ervaringen met elkaar.