Carnavalsoptocht

“Je kan het meisje uit Brabant halen, maar je kan Brabant niet uit het meisje halen”. Ik breng sowieso graag een bezoekje aan de provincie waar mijn roots liggen, al is het alleen maar om me te verwonderen over het feit dat het scan-tempo van de caissières daar lager ligt dan hier in de randstad. (Echt, let er maar eens op als je in Brabant bij een supermarkt bent!) En natuurlijk voor mijn familie en vrienden van de middelbare school. Maar tijdens carnaval vind ik het nóg leuker om in Brabant te zijn.

Dus ook dit jaar heb ik Brabant vereerd met een bezoekje tijdens carnaval. Verkleed als de roze powerranger, wie riep vroeger nou niet tijdens “De powerrangers” dat hij/zij een van de powerrangers wilde zijn?!, vergezeld door een voodoopopje, een citroen, een mini-mouse en een stewardess toog ik op de onofficiële eerste dag van carnaval 2013 naar het Kielegat. Hier aangekomen was het feest al in volle gang. Overal verkleedde mensen en de muziek knalde uit de cafés. Het carnaval was weer begonnen! De niet-Brabo’s van de groep keken wat onwennig om zich heen maar nadat de eerste biertjes waren gehaald voelden ook zij zich erg snel thuis in de feestende massa.  Voor iedereen die wat minder bekend is met het fenomeen carnaval zal ik het even kort uitleggen:

Carnaval is de tijd van het jaar waarin iedereen zijn ware aard laat zien, de tijd waarin om 11 uur ’s ochtends beschonken een tractor besturen gedoogd wordt, de tijd waarin het percentage Brabantse jongeren besmet met een soa stijgt van 13,5% naar 20% (bron: Quest, janauri 2013), de tijd van het jaar waarin ieder lied klinkt als “jalalalala jalalal jaa lalala”, de tijd van het jaar waarin je verklede mensen rustig hun boodschapjes ziet inpakken bij die wat minder snelle caissières. Tijdens carnaval gaat het “aan mijn lijf geen polonaise” zeker niet op want de polonaise is de meest gebruikte ‘dansvorm’ tijdens carnaval! Je zou kunnen zeggen dat carnaval het sine regno/de midweek van Brabant is. De Prinsen en Prinsessen carnaval nemen samen met hun Raad van Elluf Brabant over. Iedere stad en ieder dorp krijgt een speciale naam tijdens carnaval en er wordt zelfs een speciale politieagent aangesteld om te controleren “of gij wel genoeg leut et”!

Tegen iedereen die carnaval nog nooit aan den lijve ondervonden heeft wil ik adviseren je er gewoon een keer in te storten! Want carnaval draait maar om 1 ding: Agge mar leut et!!