In het begin van je ‘jonge’ jaren als student weet je (soms) niet wat te doen met al die vrijheid. Je wordt gebombardeerd met nieuwe levenservaringen, zoals studenten-, studie-, sportverenigingen en ohja dan is er ook nog die studie. Geef het maar toe, iedereen die net vers van de pers uit de middelbare schoolbanken rolde dacht: ‘Zo ik ga het er eens goed van nemen, die vrijheid heb ik verdiend’. Nu ik met één voet op de finishlijn sta van ‘Project Studententijd’ kijk ik soms met weemoed terug naar die vrijheid blijheid, maar ben ik daarnaast ook toe aan ‘iets nieuws’.

Misschien dat sommigen van jullie denken: “Waar heeft ze het toch over als ze zegt, vrijheid?”. Maar laten we wel wezen, 8 uur college per week is peanuts vergeleken met de vaak moordende collegedrang in de U.K. en USA. Oké, ik moet bekennen de studie-uren zijn hier nog niet bij opgeteld, maar dat mocht iedereen toch zelf bepalen aan de universiteit?

De laatste maanden kijk ik vaker terug naar mijn beginjaren als student. Niet alleen omdat het er voor mij binnen een paar weken echt op zit, maar ook omdat het woord ‘vrijheid’ ver te zoeken is in mijn huidige ‘studentenleven’. En daar ben ik blij om! Jullie zullen er allemaal aan moeten geloven, maar op een bepaald punt in je studie denk je: al die borrels, leuk en aardig, maar ik zit hier in beginsel toch echt voor mijn toekomst (dit klinkt als ‘grote mensen praat’, maar denk er maar eens over na…). Zeker als je net begint is het woord ‘toekomst’ wellicht een eng woord, maar het is wel een woord om in je achterhoofd te houden. Ja, ook aan jouw Leidsche studententijd komt een einde. Waar het vroeger nog moeite kostte om het college van 9 uur te halen (slapen is belangrijk), heb ik nu gewoon geen zin meer in dat aanpappen. Het is tijd to launch een nieuw project: Project Carrière’. Om op het einde van de studentenrit niet met een mond vol tanden te staan kan ik iedereen van harte adviseren; offer ook wat vrijheid op omwille van je studie. Ga lekker veel stages lopen, zoek een leuk juridisch bijbaantje en houd een lijstje bij met afstudeerscriptie-onderwerpen. Je hebt tijd zat toch?

Momenteel loop ik stage in de hoogbouw aan de Zuidas. Ook al kom je opeens in een sleur qua opstaan en trein pakken, mijn stages hebben er toe geleid dat ik die studentenvrijheid niet meer zo zeer wil. Gooi die agenda maar goed vol met conference calls i.p.v. thee-drinkmomenten op het KOG, laat mij maar lekker werken aan de zoveelste memo i.p.v. het in elkaar plakken van een 21 diner pagina: it’s time to start my work life. En ja natuurlijk denk je soms als het druk is terug aan die vrijheid in het begin van je studententijd, maar ik zou het nu niet meer terug willen. Work hard, play hard, toch?

Beste lezer, the insider tip van vandaag:

Geniet nog even van jullie vrijheid en ja koester deze, maar bedenk goed, op een gegeven moment komt de man met de afstudeerhamer. En wees die man voor, door genoeg stages en nevenactiviteiten te hebben gelopen. Beter terugdenken aan die mooie vrije tijd, dan zeeën van tijd hebben na je studie…..    

 

Trust me!