Aangezien ik op dit moment overdag werk én college volg is het voor mij niet mogelijk om al mijn vakken overdag te volgen. Bij een aantal mastervakken is het gelukkig mogelijk om avondonderwijs te volgen in Den Haag. Normaal worden veel mastervakken verzorgd in grote hoorcollegezalen waarbij het onderwijs toch anders is dan in een groep van maximaal 10 personen. Gezien de grootschaligheid van het masteronderwijs wist ik niet precies wat ik kon verwachten in Den Haag, nu kijk ik wekelijks uit naar mijn avondcollege in Den Haag.

Het dagonderwijs wordt verzorgd in het KOG-gebouw, een prachtig, authentiek gebouw in het centrum van Leiden. Al vanaf mijn eerste jaar is het een feest om rond te lopen in het KOG. De sfeer van het gebouw past perfect bij een faculteit Rechtsgeleerdheid. Het gebouw in Den Haag aan de Schouwburgstraat doet echter weinig onder voor het KOG. Een oud gebouw dat van binnen behoorlijk is gemoderniseerd voldoet ook en is lekker dicht bij mijn werk in Den Haag. Als ik rond 18.30 uur op de derde verdieping aan kom, zit de hoogleraar vaak al aan een tafel op de gang te wachten. Na een korte knik ter kennismaking en een kort gesprek gaat de groep van maximaal 10 studenten de collegezaal binnen en daar begint het. Het dagonderwijs, waarbij de hoorcollegezaal vaak bijna vol zit, is niet te vergelijken met de kleinschaligheid van het avondonderwijs. Ik vind de grootschaligheid van het dagonderwijs soms ook wel fijn, maar moet toegeven dat ik de afwisseling wel kan waarderen! Het brainstormen met een kleine groep is erg leerzaam.

De masterstudenten die er over twijfelen om een vak een keer ’s avonds te volgen in Den Haag wil ik dat zeker aanraden. Voordat je het weet zit je studie erop en ik heb het onderwijs in Den Haag zeker als toevoeging ervaren!

kamerlingh-onnes-gebouw1