Onlangs las ik een artikel op de website van Esquire UK getiteld “12 Things About Being A Woman That Women Won’t Tell You“, door Caitlin Moran. Een leuk geschreven en interessant artikel, waarin ik veel kon herkennen. Wat mij het meeste raakte was de volgende passage:

“You know when we stand in front of a full wardrobe and say ‘I don’t have anything to wear!’? Obviously we have things to wear. (…) What we mean is, ‘I don’t have anything to wear for who I need to be today'”.

Precies! “Wie moet ik vandaag zijn?” Of beter nog, “Wie wil ik vandaag zijn?” Dat ligt er maar aan wat ik die dag ga doen. Mijn beste vriendin en ik noemen dat battle armour. Want zoals de ridders in de middeleeuwen zich in de strijd beschermden met maliënkolders en harnassen, kies ik de bescherming van een nieuwe bril of een mooi vallende jurk.

Kleding en uiterlijk in het algemeen zijn vaak een verlengstuk van mijn zelfvertrouwen. Hoe zeker ik ook van mijn eigen kunnen ben, het kan erg spannend zijn iemand anders daarvan te moeten overtuigen. Afgelopen week had ik een gesprek bij een denktank waar ik als studentconsultant mee zal gaan werken aan een publicatie over circulaire economie (zonder twijfel het onderwerp van een volgende blog, geen zorgen). Buiten dat het natuurlijk heel interessant en leerzaam is en goed aansluit op mijn opleiding is het erg spannend. Ik weet dat ik kan schrijven, dat ik ideeën heb over het stuk waar ik mee bezig zal gaan. Ik heb mij goed ingelezen en voorbereid, ik weet wat ik wil zeggen. Maar toch voel ik spanning bij het vooruitzicht dat er straks onbekende gezichten naar mij zullen kijken. Wat moet ik zeggen? Wat zullen ze vragen? Hoe lang zal ik daar binnen zijn? Als ik mij dan aan het voorbereiden ben op dat gesprek vraag ik mij af “Wie wil ik zijn als ik daar sta?”. Mijn antwoord: netjes en verzorgd, professioneel, met mijn nieuwe bril op, mijn mooiste tas mee en nog even langs de winkel om een nieuwe jurk te kopen, want het wordt warm.

Een bekende opmerking als het gaat om met je uiterlijk bezig zijn, is dat het oppervlakkig is. En dat klopt, deels. Uiterlijk ligt aan de oppervlakte, en als het je enige bezigheid is kan dat misschien te ver voeren. Maar je uiterlijk heeft zeker ook wortels dieper naar binnen. Het is ook verbonden aan je identiteit, met hoe je jouw persoonlijkheid uitdraagt naar de wereld. Het is een reflectie van hoe jij met andere mensen in contact wil staan.

Het is een verlengstuk van mijn zelfvertrouwen. Het beschermt mij, het is mijn harnas.

IMG_0915