Na meer dan een maand relaxen, partyen, zwemmen, dansen en bruin worden is het plots zover: het nieuwe studiejaar staat op de stoep. Verwoed heb je je laatste vrije weekend gezocht naar een nieuwe (niet versleten) tas en een stapel schriften en pennen gekocht. Jij bent er helemaal klaar voor! Of… dat dacht je dan. Bij je eerste college kom je te laat, valt je laptop uit en achteraf heb je barstende koppijn. Hoe moest dat ook alweer, studeren?

Iedereen heeft last van opstartproblemen in het nieuwe studiejaar. Het is niet meer dan normaal dat je het allemaal even een beetje te veel vindt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je last-minute kunt doen op een beetje orde in de chaos te scheppen.

Balen dat de zomerhoedjes weer de kast in moeten…

Zeg gedag tegen je vakantie

Het is moeilijk om te accepteren, maar je dagen van complete vrijheid en zon zijn voorbij. Misschien dat de donkere wolken en onweer het al hadden verraden: het wordt herfst. Berg je zomerkleding op, want je gaat het niet meer nodig hebben. Plaats nog één laatste foto van je vakantie op Instagram­ en vang je likes terwijl je een lekkere warme kop thee drinkt.

Planning

maak aan het begin van je semester tijd voor planning zodat je later minder stress hebt. Ja, dat lijkt makkelijker gezegd dat gedaan. Toch scheelt het. Log in op usis en blackboard en bekijk alvast even je rooster en welke boeken je nodig hebt. Als je al je ‘verplichte’ studieonderdelen in je agenda hebt gezet, weet je namelijk ook gelijk wanneer je tijd hebt voor iets leuks.

Mijn eerste college deze week: even schakelen , en gaan!

Doe leuke dingen…

Plan iets leuks om naar uit te kijken! Dan bedoel ik niet je standaard borrelavonden maar een weekendje weg of een avondje uit eten met je huisgenootjes. Als je aan het eind van een drukke week iets leuks hebt staan, is de week gelijk veel minder zwaar. Althans, dat lijkt zo, maar je moet jezelf een beetje voor de gek houden soms.

…maar niet te veel

Als laatste wil ik als tip meegeven dat je niet aan het begin alles gelijk aan moet grijpen. Je kunt solliciteren voor commissies, afspreken met nieuwe vrienden en hebt een hoop activiteiten van je studie- of studentenvereniging. Zeker als eerstejaars student kan dit alles overweldigend zijn, al heb ik er zelf ook nog vaak last van. Kies een paar dingen om buiten je studie om te doen die je écht het leukst lijken. Zorg ook dat je activitetien te combineren zijn. Je kan beter bij iets minder dingen zijn met je volle energie dan overal bijzijn als een zombie. Dat is wel een wijze les die ik heb geleerd en jullie graag wil meegeven.

Al met al komt het er eigenlijk op neer dat je niet te veel moet stressen, goed je zaakjes moet plannen en vooral ook tijd voor leuke dingen moet overhouden. Oh, en het helpt ook altijd om je fietsband op te pompen en je laptop op te laden voor college (nog een wijze les die ik heb geleerd). Wat is er bij jullie al mis gegaan in deze eerste studieweek? En wat ga je eraan doen zodat het niet meer gebeurd? Laat het me weten!