Nu ik inmiddels goed en wel een week in hartje Londen woon, is het tijd voor een nieuwe blog. Mijn avontuur is nog maar net begonnen en ik vind het nu al fantastisch. Daarom wil ik je vijf tips geven om je eerste week net zo succesvol te laten verlopen als die van mij.

 

1. Kom op tijd aan

Aangezien de check-in bij mijn accommodatie ruim een week voor de officiële start van het semester plaatsvond, was ik ruim van tevoren in Londen. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen hoe fijn dat is. In plaats van direct beginnen met colleges had ik nog een aantal dagen de tijd om mijn kamer(tje) in te richten. Oftewel: maak er een challenge van om met het openbaar vervoer in jouw stad naar de IKEA te gaan. De heenweg is prima, maar de terugweg is een ander verhaal…

IKEA Londen eerste week

De IKEA in Londen

Maar goed, al dat gesjouw was voor een goed doel. In plaats van een standaard kamer is het er nu gezellig, en dat is belangrijk als je er een half jaar in moet zitten. Ook als je een bankrekening moet openen, een nieuw telefoonnummer moet aanvragen of je moet registreren bij een huisarts is het handig om er een paar dagen voor te hebben.

 

2. Doe zoveel mogelijk kennismakingsactiviteiten

Zeker in de eerste week maar ook daarna nog organiseren de universiteit en verenigingen allerlei activiteiten voor de nieuwkomers. Het mooie daaraan is dat je er veel mensen leert kennen die allemaal in hetzelfde schuitje zitten: internationale studenten die nog geen sociale kring hebben. UCL organiseerde onder andere een ontbijt met andere studenten, een tour van de universiteit, de bibliotheken en een museum, feestjes voor de party animals onder ons en een Harry Potter tour (!) langs filmlocaties. Een tour kan ik je aanraden, maakt niet uit wat voor een. Je hebt wat om naar te kijken en over te praten met mensen die je nog niet kent. Helemaal top!

 

3. Ga naar de voorlichtingspraatjes van de universiteit

Met zoveel te doen in de stad zelf lijkt het gaan naar ogenschijnlijke ‘saaie’ introductiepraatjes van de universiteit een verspilling van tijd. Maar ik kan je vertellen dat dit niet zo is. Naast tips en tricks over studeren en wonen in je nieuwe woonplaats komt er ook veel serieus nuttige informatie voorbij. Onderwerpen als cijfers, vakkenregistratie, studiebegeleiding, studentenwelzijn zijn aan bod gekomen.

Vooral het proces van het inschrijven bij vakken is bij UCL erg anders (en chaotischer dan in Leiden omdat elke afdeling het apart regelt), dus aanwezigheid bij dit soort bijeenkomsten is echt wel een must. Het is daarbij ook goed om te weten waar je naartoe kan als je heimwee krijgt, wat het landelijke noodnummer nu ook al weer is en waar je een studenten ov-kaart kan aanvragen.

Platform 9 3/4 tijdens eerste week

Op weg naar platform 9 3/4 op King’s Cross Station!

 

4. Speel voor toerist

Iets wat ik zelf een beetje heb overgeslagen door alle sociale evenementen die er te doen zijn, is het genieten van toeristische attracties in de stad in kwestie. Ik ben naar 221B Baker Street en platform 9 ¾ in King’s Cross geweest op mijn verjaardag omdat mijn neef toevallig in de stad was, en that’s it. En dat terwijl ik een hele lange sightseeing-lijst heb. Dus als ik zelf deze week over zou doen, zou ik wat toeristische plekken bezoeken. En als ik het dan helemaal goed zou doen, zou ik dat met alle mensen die ik net heb ontmoet doen. Zij zijn immers net zo benieuwd naar de stad als ik!

 

5. Vergeet in die eerste week je studie niet!

Ik heb het gevoel dat ik deze voor mezelf dikgedrukt in hoofdletters op de muur had moeten hangen. De realisatie dat ik aan de slag moet na dagen van nieuwe ontmoetingen en genieten van de stad kwam als een mokerslag, omdat de workload hier bij UCL veel zwaarder lijkt te zijn. Vooral het aantal bladzijden dat gelezen moet worden voor elk college maakt dat mijn verjaardag iets stressvoller was dan ik oorspronkelijk had gepland. Achterlopen op het leeswerk na de eerste week is geen fijn gevoel, dat kan ik je vertellen. Dus ik zeg het nog een keer, onthoud het goed en leef ernaar: vergeet je studie niet!

 

Als je deze vijf tips volgt, komt die eerste week echt wel goed. Denk ook aan je familie en vrienden thuis, zij leven graag met je mee. Zeker als je nog je draai moet vinden zijn ze een echte houvast. Maar vooral: geniet met volle teugen van het zijn in een vreemde stad, want deze ervaring is uniek. Je bent er maar een keer, dus neem het ervan!

Welke tips zou je naleven tijdens een eerste week? Of, als je ook in het buitenland zit, wat heb je al gedaan? Laat het me weten!