10 dagen, meer dan 100 films en 6 verschillende locaties: ook dit jaar pakt het Leids Internationaal Filmfestival weer groots uit. Van 27 oktober tot 5 november kan je zien hoe bekende en minder bekende acteurs en actrices schitteren op het witte doek. Met films van over de hele wereld is er keuze in overvloed. Welke mag je echt niet missen?

Het Leids Internationaal Filmfestival: anders dan anders

Captain America in China

Altijd leuk om die bekende posters in het Chinees te zien

De laatste jaren lijken de bioscopen veroverd door films over superhelden, remakes en vervolgen op eerder verschenen Hollywood blockbusters. Daarover hoor je mij echt niet klagen! Ook al zat ik in China, ik ben getrouw naar de nieuwste Captain America gegaan toen die in 2016 uitkwam (wel gewoon Engels gesproken, gelukkig). Datzelfde jaar vond ik het wel jammer om het Leidse Filmfestival te moeten missen. Nu kan ik dat weer dubbel en dwars goedmaken! De ticketverkoop is al gestart en de première met Battle of the Sexes is al dagen uitverkocht. Maar wat maakt dit festival nou zo leuk?

Het Filmfestival biedt ten eerste films die in geen of weinig andere Nederlandse bioscopen gedraaid zullen worden. En of je nu een filmkenner bent of net als ik gewoon liefhebber van een mooi verhaal, er is voor iedereen wat wils. Daarnaast levert het ook een bijzondere ervaring op: Gladiator kijken in de kassen van de Hortus Botanicus, films met live muziekbegeleiding of Q&A’s met de filmmakers zelf. LIFF is de ideale gelegenheid om eens naar een film te gaan waar je anders nooit heen zou gaan. Stap uit je comfortzone en laat je verrassen!

Dit jaar in Leiden, volgend jaar een Oscar

Een belangrijk onderdeel van het LIFF is de American Indie Competition. Inzendingen zijn onafhankelijke Amerikaanse films van filmmakers die op de drempel van hun carrière staan. Naast de hoofdprijs er een publieksprijs voor de film met de meeste stemmen van het publiek. Misschien wordt het wel Keep the change, over de liefdesrelatie van twee mensen met autisme. Of Ghost Story, dat het verhaal van een pas overleden spook vertelt. Zelf ga ik naar Dave made a maze, over de kunstenaar Dave die gered moet worden uit het kartonnen doolhof dat hij zelf gebouwd heeft.

De wereld op film

Het Leidse Filmfestival zou het Leidse Filmfestival niet zijn zonder haar internationale kant. Reis naar het noordoosten van India met Village Rockstars, zie IJsland door de ogen van een kind in The Swan, of volg de briljante Lynn die miljoenen verdient door antwoorden van examens door te spelen in de Thaise Bad Genius. Ook is er een wel heel bijzonder eerbetoon gemaakt aan Vincent van Gogh, Loving Vincent. Elk frame is afzonderlijk geschilderd en wekt vele van zijn bijzondere schilderijen tot leven.

Herken jij alle schilderijen?

Waar ik zelf blij van wordt is het aantal Aziatische films dat een plekje heeft in het uitgebreide programma. China heeft dit jaar drie live-action vertegenwoordigers. Our Time Will Come is geregisseerd door de vooraanstaande regisseur Ann Hui. De film vertelt het verhaal over het verzet in Hong Kong tijdens de Japanse bezetting in de jaren 40. Operation Mekong is een van de meest populaire films in China, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het Mekong massacre. Met Duckweed kunnen we dan wel weer lachen, over Ah Lang die vanuit 2022 terug in de tijd reist en zijn vader tijdens dienst jeugd leert kennen. Een leuk weetje: Eddie Peng speelt in alle drie de films. Deze Canadees-Taiwanese acteur verschijnt in de ene na de andere Chinese kaskraker. Iemand om in de gaten te houden!

Animatie spektakel

Dit jaar is er zowel een Chinese als Japanse animatiefilm van de partij. Japan staat natuurlijk bekend om de prachtige anime-films en series die het produceert. Extra leuk dus om te zien dat ook een Chinese animatiefilm de kans krijgt om te schitteren. En nee, animatie is niet alleen voor kinderen: juist als je alleen maar Disney of Pixar gewend bent, is dit de kans om animatie op een heel andere manier te ervaren. Big Fish & Begonia vertelt een fantasierijk verhaal over het meisje Chun, dat als dolfijn onze wereld verkent. In Japan brengen ze animatie tot ongekende hoogtes, zo ook in Your Name. De film draait om dorpsmeisje Mitsuha en stadsjongen Taki, die op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn. Ik laat de kans om deze twee films op het witte doek te zien niet aan me voorbijgaan!

Leids Filmfestival Your Name

Alleen al de trailer van Your Name is verbluffend

Kijk voor het volledige programma van LIFF hier. Naar welke films ga jij?