scrubsNa weerzinwekkende huidafwijkingen bij dermatologie en medische hersenkrakers bij interne geneeskunde, laat ik even de zogenaamde ‘beschouwende’ vakken voor wat het is en mag ik op snuffelstage bij het ‘snijdende’ vak chirurgie.

De coassistenten chirurgie zijn niet moeilijk te herkennen. Chirurgie is te zien, horen en ruiken. Als de blauwe operatiekleren me niet genoeg brandmerken, dan hoor je me tijdens de lunch wel de smerigste operaties beschrijven met appelmoes en boterhamworst als ondersteuning.
In de trein kun je me spotten met een oefentouwtje in de hand om de chirurgische knopen te oefenen (het is net vingerhaken!) en de geur van chirurgische aandoeningen laat zich wel raden zónder beschrijving.   

Persoonlijke bijwerking van het coschap chirurgie is dat ik ongeveer zes keer per nacht droom dat ik zelf onder het mes lig (…) en niet bepaald uitgerust raak. Ik leef dan ook zowat in pyjama. In het ziekenhuis trek ik toch direct scrubs aan, dus ik gok erop dat treinreizigers om halfzeven in de ochtend te slaapdronken zijn om mijn outfit bewust te registreren.

De rest van mijn dag is als volgt:

06.00u   de wekker gaat
06.45u   op de fiets
06.57u   de trein in [ik zit ditmaal in één van de verder van Leiden gelegen ziekenhuizen]
07.51u   aankomst, sprintje naar het ziekenhuis, omkleden
0
8.00u   overdracht van nacht- naar dagdienst
08.30u   afhankelijk van de indeling ga ik naar de afdeling om daar mee te lopen met de ronde, naar de SEH om te wachten op potentiële botbreuken en hechtwonden, naar de operatiekamers om te assisteren of naar de polikliniek
11.00u   coassistenten onderwijs, waarbij één van de dienstdoend chirurgen een onderwerp uit zijn vakgebied behandelt
12.00u   meestal tijd voor de lunch, maar op dinsdag en donderdag is er ‘grote’ overdracht waarbij alle problemen op de afdeling worden besproken en wij als co’s onze presentaties over chirurgische onderwerpen houden
13.00u   terug naar de afdeling om ontslagbrieven te schrijven, of naar de SEH/OK/poli
16.00u   oncologie/radiologie/interne geneeskunde bespreking, waar patiënten overlegd worden met problematiek die verdergaat dan de chirurgie alleen
17.00u   overdracht van dag- naar avonddienst
18.00u   naar huis, als daar niets ‘dringends’ tussenkomt

Tot 23.00u, mijn nieuwe bedtijd, probeer ik een leuke vriendin, dochter en student te zijn. Het is niet altijd even eenvoudig om tijd te maken voor alles wat ik ‘vroeger’, pre-coschappen, leuk en belangrijk vond (koken, sporten, uitgaan, … douchen?!), maar het scheelt dat coschappen zelf ook een enorme adrenaline-achtbaan zijn. Chirurgie ís potverdorie ook net dr. Bibber.

& ik heb gisteren mooi een jaap van ruim 20 cm dichtgenaaid.  

 

dokter_bibber