Mijn stage is inmiddels vier maanden onderweg. De laatste tijd ben ik naast de technische kant van gespreksvoering – wanneer vraag je door, op wat voor manier, hoe stel je de juiste vraag op het juiste moment – ook bezig met eigen rol als therapeut.

Het zijn eigenlijk twee rollen. Mijn rol als therapeut, met mijn kennis en vaardigheden die ik tijdens de studie heb geleerd, en mijn rol als mens. Het is interessant en een uitdaging om die twee rollen over elkaar heen te leggen, zodat ik mijzelf kan gebruiken in de behandeling. Het klinkt misschien vaag, dus ik zal het aan de hand van een fictieve casus uitleggen.

Tijdens een gesprek vertelt een jongen over zijn jeugd, waarin ontzettend veel is gebeurt. Er was sprake van misbruik, geweld, mishandeling en verlating door ouders. Terwijl hij dit aan mij vertelde raakte ik steeds meer onder de indruk. Ik bleef naar hem luisteren, maar ondertussen kwam er een gedachte in mij op.

Hoe heb je dit in hemelsnaam vol kunnen houden en hoe komt het dat je hier überhaupt nog zit?

Met alle ellende die hij heeft meegemaakt en alle trauma’s die hem nu parten spelen is hij er nog wel gewoon. Hij heeft een relatie, een zoon, hij doet gewoon boodschappen. Begrijp mij niet verkeerd, er is veel mis in zijn leven, maar zijn kracht is bijzonder indrukwekkend.

Het kwam tijdens het gesprek niet in mij op mijn gevoel om te zetten in een vraag of opmerking. Terwijl ik over de beklinkerde straten van Utrecht naar huis fietste liet ik het gesprek nog eens de revue passeren. Ik besefte mij dat ik een volgende keer kan zeggen wat een levensverhaal met mij doet.

De ander krijgt dan een andere kijk op zijn problemen en kan gaan zien dat hij of zij iets heel krachtigs bezit.Het is een positieve confrontatie, een die ertoe kan leiden dat de ander opeens zicht krijgt op zijn kracht.

Dit soort interventies leer je niet tijdens de opleiding. Je hebt praktijkervaring nodig om in dit soort situaties te komen, en het is leerzaam als je ervaren collega’s hebt die je advies en feedback kunnen geven. Dat is de kracht van een stage.

image