scriptieënScriptieën, het meest gebruikte niet-bestaande woord onder studenten. Dit is de laatste week voor de eerste versie en voor het eerst in mijn studietijd heb ik last van het paniekmonster. Als je geen idee hebt wat het paniekmonster is, stel ik voor dat je deze TED-talk bekijkt.

Deze week moet ik nog ruim 3.000 woorden. Het vergt elk beetje motivatie, doorzettingsvermogen en zelfbeheersing wat nog in mij zit om de deadline te halen. Of ik het haal? Je leest het in mijn day-by-day verslag van deze week.

Maandag

De eerste dag is altijd weer zo’n moment dat je even moet opstarten. Helaas is het een ergere maandag dan normaal en lukt het me niet om verder dan een hondertal woorden te komen.

In de hoop dat het misschien thuis wel lukt, vertrek ik van de faculteit. Onderweg koop ik wat lekkers voor bij het werken, en zet thuis de laptop klaar. Vervolgens besteed ik de rest van de middag/avond aan de resterende vijf afleveringen van een Netflix serie waar ik nog mee bezig ben. Nog 2.900 woorden te gaan.

Dinsdag

Twee PhD’s van de faculteit organiseerden eerder een Thesis Writing Marathon. Met een groep schrijf je samen in blokken de hele dag door aan je scriptie, terwijl er voor (gratis) koffie/thee, koekjes en lunch wordt gezorgd.

Keep calm and write your thesis

Na het succes van die dag wordt er voor deze dinsdag een nieuwe marathonsessie georganiseerd (waarvoor bedankt!). Ik weet niet of het aan de druk ligt van de groep, de ruimte of iets anders, maar die marathonsessies zijn goed voor mijn scriptie. Deze dag schrijf ik er ruim 900 woorden bij. Nog een kleine 2.000 te gaan.

Na afloop is de instemmings-ALV van mijn studievereniging (Terra), waar uiteraard wordt gedronken op het kersverse bestuur. Gefeliciteerd en veel succes!

Woensdag

NaamloosDeze dag is nog teleurstellender dan de maandag: geen enkel woord erbij, ik doe niets aan de opmaak, geen nieuwe grafiekjes, niks…

Terwijl ik op mijn kamer nog een poging doe om te werken, komt ook de feestmeute buiten op gang. Dat is mijn cue om maar richting het ouderlijk huis te vertrekken. Ik vier veel liever de Nach, maar die scriptie moet eerst af. Ook weet ik dat ik er toch niet van geniet als ik wel ga. Net zoals je niet van de zon buiten kan genieten als je enkel nog maar aan je scriptie kan denken.

Donderdag

Met de uitzending van Koningsdag op de achtergrond en een oranje tompouce voor me werk ik ‘gezellig’ in de woonkamer door aan mijn scriptie. Verder dan een aantal honderd woorden erbij kom ik niet, dus werk ik vandaag vooral aan de opmaak (grafiekjes, inhoudsopgave, etc.). Met dit aantal woorden erbij moet ik nog 1.600 woorden.

18190782_10154023681259058_1949548939_n

Oh ja, voordat ik het opnieuw vergeet, doe ik ook even de belastingaangifte. Ik krijg *tromgeroffel* 16 euro terug. Kun je toch weer een week van leven in Leiden.

Vrijdag

Vrijdag begin ik met het versturen van een sollicitatiebrief. Momenteel zijn er grote archeologische projecten aan de gang. Ik hoop wat extra ervaring op te doen en tegelijkertijd een beetje bij te verdienen.

Ondertussen ben ik (terwijl ik ook deze blog schrijf) weer druk bezig aan mijn scriptie. De tekst van de eerste versie is vrijwel af. Nog 1.000 woorden en vijf grafiekjes te gaan, maar dat gaat helemaal lukken. En dan kan ik het ein-de-lijk opsturen.


Maandag vertrek ik met een aantal studenten naar Oss, waar ook het eerstejaarsveldwerk is. Houd daarom komende weken Het Leids Kwartiertje goed in de gaten voor nieuwe verhalen!