Een scriptie schrijven. De gedachte alleen lijkt mee te vallen, immers, je hebt als student gedurende je carrière menig schriftelijk opdracht ingeleverd. Gelukkig had ik de nodige ervaring opgedaan met een scriptie voor mijn vorige studie, Engelse Taal en Cultuur. Toentertijd heb ik de hele zomer besteed aan het schrijven van mijn onderzoek waar ik veel passie voor had: namelijk op welke wijze het kwaad zich manifesteert in The Lord of the Rings. Ironisch genoeg schreef mijn vriendin destijds haar scriptie over de literaire aantrekkingskracht van Harry Potter, boek 1 tot 7. Maar goed, daar kon ik dus veel tijd aan besteden wat het resultaat en daarmee de kwaliteit zeer ten goede kwam.

Mijn MA scriptie bevond zich in een ander tijdsvak. Ik was namelijk – net als mijn collega-studenten – bezig met het afronden van een tweetal bijzonder grote vakken. Bij de master Staats- en Bestuursrecht moet je namelijk in een voorgeschreven tijdsvak een voorstel indienen van een mogelijke scriptieonderwerp. Aan de hand daarvan krijg je wel of niet een goedkeuring en een begeleider, waarna het echte schrijf- en onderzoekwerk begint.

Maar…ondertussen moet je nog wel gewoon tentamens afronden en stukken voor overige vakken schrijven. Dit betekende voor mij dan ook dat ik mijn tijd goed moest besteden. Een dag waarbij ik in ieder geval niet naar college moest begon dan ook zo tussen 7 uur en half 8. Daarbij schreef ik altijd een deel van mijn scriptie voordat ik voor overige vakken aan het werk ging. Hierdoor bleef ik in de stof van mijn onderzoek.

Dit veranderde toen ik voor mijn laatste vak – omgevingsrecht – een eindopdracht van 7000+ woorden moest schrijven. Hele dagen heb ik versleten achter mijn laptop op zolder, tikkend en lezend, op zoek naar de juiste antwoorden. Zo af en toe telefonisch onderhoud met collega’s en wederom doorwerken. Het valt niet te ontkennen dat er veel tijd in is gaan zitten. Maar gelukkig is het eindcijfer daar een reflectie van.

Desalniettemin kostte het mij enige tijd om toch weer in het ritme te komen. Het zal ongetwijfeld voor iedereen heel persoonlijk zijn, maar ik heb kennelijk toch een dag nodig om weer ‘in de stof’ te komen. Dit was vooral merkbaar aan mijn schrijftempo: gemiddeld ongeveer 1000 woorden per dag. Dit haalde ik echter bij lange na niet. Maar eenmaal op gang gekomen ging het schrijven en lezen steeds efficiënter.

Het gevoel dat je bezig bent aan je laatste opdracht voor de universiteit is haast niet in woorden te bevatten. Je weet dat het nu of nooit is en je alles moet geven. Tegelijkertijd nadert de deadline gestaag en ga je bedenken hoeveel je eigenlijk nog moet schrijven voordat de scriptie eindelijk af is. Lichte paniek ontstaat, maar vreemd genoeg geniet ik er om een aantal redenen wel van. Ten eerste omdat ik echt plezier beleef aan het schrijven van mijn MA scriptie; het behelst namelijk een onderwerp welke mij bijzonder interesseert alsook beweegt tot het – zo goed als mogelijk – oplossen van de problematiek voorhanden. Ten tweede omdat ik deze laatste weken ook ervaar als ‘mijn laatste weken’ schrijvend aan een MA scriptie. Nou wil ik niet emotioneel worden, maar dat is toch wel even een drempel lijkt mij zo. Je realiseert je plotseling hoeveel tijd je besteed hebt aan tentamens, opdrachten en werkgroepen.

IMAG2137

Het belangrijkste is om kalm te blijven tijdens de laatste weken. Concentreer je op het neerzetten van een degelijk onderzoek en blijf schrijven. En iedereen die nog bezig is met schrijven: succes!

Ik zal in mijn volgende blog een lichte resumé van mijn MA scriptie behandelen!

Dave