Zo is de ene masterthesis afgerond en staat de volgende in de startblokken.

Afgelopen vrijdag ben ik begonnen met mijn literatuurstudie. In feite iets eerder, maar sinds vrijdag staat er ook echt wat op papier. De ervaring (bachelorthesis) leert dat ik er zo een ben die ‘op gang moet komen’. Ik moet echt een week diehard aan m’n thesis om in een ritme te komen en er zin in te krijgen. Enerzijds heb ik er al zin in, mijn thesis gaat over het strategisch ritueel van emotionaliteit in de journalistiek (BAM). Maar tegelijkertijd zijn er ook zoveel andere dingen waar ik zin in heb. Zaken die ik weer wil oppakken, die ik al maanden uitstel. Aan studie ontwijkende bezigheden geen tekort. Een greep uit de speeldoos:

Ik ben (bij gebrek aan geld voor nieuwe boeken) “De orchidee van Shanghai” van Jennifer Cody Epstein (2008) opnieuw aan het lezen. Pareltje. Ik ben op marktplaats en Etsy op zoek naar vintage nachtkastjes (want die moeten er nog eens komen). Ik heb m’n website een nieuwe layout gegeven. Ik ben samen met een vriend bezig met het opzetten van een online tijdschrift voor kunst en cultuur, daar steek ik behoorlijk wat tijd in. Ik probeer me een beetje voor te bereiden op mijn komende stage in april bij De Groene Amsterdammer door De Groene elke week goed door te spitten. Ik struin tentoonstellingen en filmfestivals (International Film Festival Rotterdam) af. Ik ben de studiekamer aan het opruimen en herinrichten (alles om zo goed mogelijk aan m’n thesis te kunnen werken, ahum). Ik maak gebruik van de tijd om koffie te drinken met vrienden die ik al maanden niet gezien heb.

Dan is er nog de vervelende karaktereigenschap dat ik, als ik tijd heb (of de illusie daarvan), een spons ben. Ik krijg dan zin om van alles te leren over dingen waar ik op dat moment niets aan heb. Ik wil dan lezen, lezen, lezen. Dan sta ik een half uur voor de boekenkast in mijn ouderlijk huis, te staren naar oude boeken van mijn vader over Marxisme-Leninisme, vrouwenemancipatie en Suriname. Ik wil dan kijken, kijken, kijken. Naar meesterlijke films als La Meglio Gioventù, Howl’s Moving Castle en Beginners. En nadat ik alles dan heb opgezogen, wil ik mezelf weer uitwringen. Dan wil ik creëren. Schrijven, tekenen, fotograferen.

Ik heb mezelf beloofd dat ik vandaag om 12:00 verder ga met literatuur. Wetenschappelijke, wel te verstaan. De komende maanden tot aan het einde van mijn thesis zullen mijn blogposts voornamelijk draaien om alles wat ik onderneem aan studie ontwijkende bezigheden. Ende ick sal alles schrijven wat van aenbeginne geschied is. Inderdaad, dat heb ik niet zelf bedacht (4e bk. Ezra, 14, 22). Meer volgt.