Als je deze zomer in Leiden of Den Haag komt, kan het je haast niet ontgaan. Vele gebouwen zijn versierd met primaire kleuren. Deze versiering is allemaal in het teken van de 100-jarige viering van De Stijl. Wat is het en waarom wordt het gevierd?

Zonder de Eerste Wereldoorlog hadden we deze 100-jarige viering waarschijnlijk nooit gehad. Doordat Nederland neutraal bleef kon De Stijl ontstaan. De grenzen gingen tijdens de oorlog dicht. Hierdoor kon Piet Mondriaan niet meer terug naar Parijs. Dit zorgde ervoor dat hij in contact kon komen met Theo van Doesburg die het tijdschrift De Stijl opzette.

In dit tijdschrift wordt gepleit voor een radicale hervorming van de kunst. De leden van De Stijl, waaronder Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg wilden een idee weergeven waarbij de voorstelling van ondergeschikt belang was. Dit heeft geleid tot de kenmerkende stijl met strakke lijnen en primaire kleuren, die je vast bent tegengekomen in Leiden of Den Haag.

Wat is er te doen in Den Haag tijdens de 100-jarige viering?

Den Haag is als stad totaal getransformeerd. Overal waar je loopt, fietst of rijdt komt de stijl terug. Zo fietste ik laatst naar Holland Spoor en kwam ik langs allemaal versierde cafeetjes, restaurants en andere gevels. Dit soort details geven letterlijk kleur aan de stad. Alhoewel sommigen het over de top vinden gaan in Den Haag. Ik moet zeggen dat het mij zeker niet stoort. Het is een mooie demonstratie van hoe invloedrijk De Stijl is. De eye-catcher van de viering is voor mij het gemeentehuis van Den Haag. Dit gebouw is normaal helemaal wit en wordt door de versiering als het ware een canvas. Hier komt De Stijl echt tot zijn recht.

Naast alle versierde gebouwen, gevels en straten zijn er natuurlijk ook dingen die je kunt doen. Uiteraard zijn er vele exposities omtrent De Stijl te vinden. De meeste hiervan vind je bij het gemeentemuseum van Den Haag.

Daarnaast is er nog een speciale fietstocht samengesteld door het VVV kantoor van Den Haag. Hier kan je ook terecht als je nog meer wilt weten over de 100-jarige viering van De Stijl in Den Haag.

De Stijl in Den HaagDe Stijl in Den Haag

De geboorteplaats van De Stijl

In Leiden is het tijdschrift De Stijl ontstaan. Hierdoor is het ook logisch dat er in Leiden van alles te beleven valt. Theo van Doesburg wordt gekoesterd en daarom besteed Museum De Lakenhal veel aandacht aan De Stijl. Helaas is het museum zelf aan het vernieuwen tot 2019 en daarom gesloten. Toch hebben ze het mogelijk gemaakt om tijdens de 100-jarige viering exposities te houden. Dit wordt gedaan in zogenaamde openluchtmusea. Om hier optimaal van te genieten is er een wandelroute gemaakt door Leiden met alle tentoonstellingen.

Voor mij blijft het altijd spannend bij abstracte kunst. Vind ik het mooi? Vind ik het lelijk? Wat moet het voorstellen? Ondanks dat ik vaak meer geniet van een Rembrandt of Dali, begrijp ik het idee achter De Stijl. Het mooie van De Stijl is dat je een hele stad kan versieren en iedereen weet wat het is.

Maar wat vind jij van alle versieringen? Ben je van plan om iets met de viering te doen? Laat het mij weten!