Het is me wat zo’n master. Het ene moment denk je, oh ik heb even wat vrije tijd. En het andere moment staan er weer drie deadlines vlak voor je neus. Nu kan je zeggen, ‘Hé Martijn plan eens even wat beter’, maar je weet hoe het gaat. Plannen zijn er om je uitstelgedrag te rechtvaardigen. Maar hoe ziet dat er nou daadwerkelijk uit, zo’n week uit het leven van een Master student Industrial Ecology?

Wakker worden, een nieuwe week

Op maandagochtend mag ik vroeg uit bed. 08:45 uur begint het eerste college van de week bij de TU Delft. Het gaat om het college van Urban Environment and Infrastructures. Steden zijn een belangrijk onderwerp in het vakgebied van duurzaamheid. Steden zijn waar meer dan 50% van de mensheid leeft, en waar veel problemen voorkomen. Daarom leer ik bij dit vak over de verschillende mogelijkheden voor materialen, water en energie binnen steden. Hoe te hergebruiken, te besparen of te vermijden. Tijdens het college krijg je net als elk college een hoop informatie naar je toe gegooid, maar daarnaast komen er ook een hoop casussen aan bod. Casussen waar wij dan op worden losgelaten om berekeningen uit te voeren, of ideeën aan te brengen. Vandaag was het onderwerp water in een stad. Hoe zorg je ervoor dat steden niet overstromen? En hoe krijgen steden hun water? Zeer interessante onderwerpen, waar één college lang niet genoeg is om alles te leren.

Wat speelt er nou echt op de aarde?

Aarde vanuit de ruimte

Dinsdag is mijn favoriete college van de week. Namelijk System Earth. Altijd al willen weten wat de gevolgen van klimaatverandering nou echt in detail zijn? Dan zou dit vak echt perfect voor jou zijn. Daarnaast krijgen we nog een waardevolle vaardigheid aangeleerd. De vaardigheid wetenschappelijke communicatie. Klinkt in eerste instantie niet super spannend, maar de uitvoering grenst aan geniaal. Onderwerpen die aan bod komen bij de colleges mogen we vertalen naar lessen voor basisscholen, media campagnes en artikelen voor media. Zo kunnen we onder de knie krijgen hoe we wetenschappelijke artikelen naar een breder publiek kunnen brengen. Na dit college nog even bespreken hoe we deze projecten aanpakken en dan richting Den Haag om nog even wat te studeren in Wijnhaven. Wijnhaven is het nieuwste gebouw van de Universiteit Leiden in Den Haag. Heerlijk gelegen naast Den Haag Centraal, een ideale plek om samen te werken als de studenten van de master uit Leiden, Delft en Den Haag komen.

Even wat extra opvulling

De meeste Industrial Ecology studenten hebben vrij op deze dag, maar helaas hoor ik niet bij die groep. Ik heb mezelf het aangedaan om wat extra keuzevakken te nemen. Hoewel de keuzevakken erg leuk zijn, zou ik de rustdag op dit moment wel kunnen gebruiken. De keuzevakken zijn GIS Spatial Analysis in an Urban Region en Environmental Economics. Het vak GIS behoeft vaak een uitleg, als ik er met mensen over spreek. Dit vak houdt namelijk in dat wij met software kaarten gaan maken, en met behulp van deze kaarten doen wij berekeningen. Ons groepsproject is dan ook om de hoeveelheid koper en staal in kaart te brengen in Zoetermeer. Dit onder het mom van de circulaire economie. Zodat bij het slopen of renoveren van gebouwen we weten welke materialen er vrij komen.

Na het maken van kaarten en schattingen van materialen in een stad, door naar Environmental Economics. Tijdens deze les gaan we het hebben over de prijs van CO2. Aangezien CO2 een grote rol speelt bij klimaatverandering, is het noodzaak om de uitstoot te verminderen. Bij Environmental Economics leren we hoe een prijs op CO2 mogelijk kan uitwerken. Daarnaast zijn er vele boeiende discussies tijdens het college. Zoals hoe de impact van klimaatverandering een grotere impact heeft op de armen. Het zijn taaie discussies, met vaak meerdere goede antwoorden. De discussies zorgen voor voer om over na te denken gedurende de rest van de dag.

Opoffering, een dag als geen ander

De dag van verdoemenis

D-dag, de dag met twee colleges van vier uur. Dit is er één voor de diehards. Nu kun je zeggen: ‘Ja uhmm 8 uur op een dag, dat is toch een gewone werkdag?’ Klopt helemaal. Acht uur is een gewone werkdag, maar hoe vaak zit je tijdens een normale werkdag acht uur te luisteren, concentreren en te filteren wat je moet weten voor een tentamen. Ik zal niet beweren dat het leven van een student zwaarder is, maar het is wel een ander soort concentratie. Een concentratie die niet vaak acht uur meegaat. In de ochtend ontwerpen we duurzame technologische oplossingen tijdens het vak Design of Sustainable Technological Systems en in de middag Duurzame innovaties en sociale veranderingen. Totaal verschillende vakken.

Aan het eind van de dag is er gelukkig bouwpub. Een fenomeen in Delft dat in dank wordt afgenomen. Na colleges lekker bieren voor een euro per stuk. Helaas kon ik deze week niet, want er was nog die ene deadline van maandag die ik had uitgesteld. Het leven van een student gaat niet over rozen!

Ik ben er bijna

Wind Energie

Vrijdag, daar ben je weer. Oh wat vind ik je fijn vrijdag. Wekker? Nee, vandaag lekker niet. Geen readings die ik hoef te doen. De deadlines van deze week zitten er weer op, en maar twee uurtjes college vandaag. Vandaag is Environmental Economics weer aan de beurt. Waar ik afgelopen woensdag nog hard aan de bak moest om de readings te doen, hoef ik vandaag alleen dienst te doen als publiek. Heerlijk onderuitgeschoven zitten, en mijn medestudenten het werk laten doen. Vandaag geven zij de presentaties, allerlei interessante resultaten passeren de revue. Van de waarde van een subsidie op een warmtepomp tot aan de ware kosten van windturbines. Volgende week ben ik aan de beurt.

Het was mij het weekje wel. Hectisch, maar ook weer vol met nieuwe ideeën. Nu is het even tijd voor weekend. Hopelijk even wat tijd om te ontspannen, naast het werken aan wat deadlines. Tijdens het semester zijn er een aantal langlopende groepsprojecten waar we aan werken. Om deadlinestress te voorkomen is het wel zo fijn om er wekelijks aan te werken.

Mocht je meer willen weten over de Master Industrial Ecology? Interesse in duurzame onderwerpen? Laat het mij weten of bezoek de website van de opleiding.