Ben jij iemand die altijd twijfelt om mee te gaan met studiereizen en het uiteindelijk toch niet doet? Of vraag je je af of het wel de moeite waard is? Lees dan gauw verder om achter de vijf grootste voordelen van studiereisjes te komen.

Ik probeer elk jaar een studiegerelateerde reis te maken. Zo ben ik naar Straatsburg, Londen en Belgrado geweest met verschillende studieverenigingen. In januari mocht ik mee naar Rome. Deze reis werd georganiseerd door de studietripcommissie van Sine Labore Nihil, de Leidse studievereniging voor arbeidsrecht. Hieronder volgen de vijf belangrijkste redenen waarom ik geen genoeg kan krijgen van studiereisjes.

Studiereizen als vakanties

Ze zeggen waarschijnlijk niet voor niets dat je toe bent aan vakantie wanneer je je geen pauzes meer kunt veroorloven. De meeste buitenlandse reizen worden ook net voor of na een tentamenweek georganiseerd. In het eerste geval ga je lekker ontspannen het tentamen in, en in het tweede geval is het een kleine, vaak welverdiende vakantie, waardoor je weer helemaal klaar bent voor het nieuwe blok. Ik merk bij mezelf bijvoorbeeld dat ik hogere cijfers haal als ik een paar dagen voor een tentamen weg ben geweest. Ik heb gelukkig ook altijd geboft met het weer.

Vrienden maken

Rechten is nou eenmaal een hele grote studie, dus tijdens de colleges is er niet altijd de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Een studiereis maakt dan veel goed. Ik heb de meeste vrienden waar ik close mee ben tijdens zo’n reis ontmoet, en we hebben nog steeds regelmatig contact met elkaar. Dus zo’n studiereis doet wonderen.

Studiereizen maken = Geld besparen

Door te reizen in groepsverband, blijk je over het algemeen goedkoper uit te zijn; je krijgt een groepskorting bij veel bezienswaardigheden en restaurants. Dit scheelt echt in de portemonnee. Ik hoefde bijvoorbeeld maar € 175,- te betalen voor de studiereis naar Rome (en we gingen met het vliegtuig).

Reis je wijs

Studiereizen zijn verder ook goed voor je ontwikkeling; Je leert nieuwe (studiegerelateerde) dingen. Rechtsgeleerdheid is vooral theorie, maar dankzij de studiereizen krijg ik ook wat mee van de rechtspraktijk. We bezochten in januari bijvoorbeeld de arbeidsinspectie in Rome, een advocatenkantoor en de universiteit van Rome. Tijdens de London Talent Trip hebben we zelfs een zaak bijgewoond. Zo leer je op een bijzondere manier hoe het er in de praktijk aan toegaat.

CV boost

Je zou het niet snel denken, maar een studiereis staat best goed op je CV! Het laat zien dat je sociaal en nieuwsgierig bent, dat je open staat voor nieuwe ervaringen en andere culturen.

Hopelijk heb ik je ervan kunnen overtuigen dat zo’n reis de moeite waard is. Voor degenen die het nog niet wisten: Grotius gaat dit jaar naar Toronto!

Heb jij al een gave studiereis op het oog? Hoe zijn jouw ervaringen met studiereizen geweest? Laat het me weten!