Het is weer voorbij. Wellicht ben je vandaag wakker geworden met je vriend(in), met die blind-date of met een lege fles wijn naast je. We hoeven in ieder geval voor de komende 355 dagen niet meer na te denken over hoe en met wie we 14 februari willen doorbrengen. Maar waarom wordt Valentijnsdag eigenlijk gevierd? Hopelijk geeft deze blog je een nieuwe inkijk op een van de meest commercieel gerichte dagen van het jaar.

forever alone dayZoals iedereen weet staat Valentijnsdag bekend als de dag van de liefde. Een dag waarop je je geliefde bloemen, chocola en kaarten stuurt om je liefde te uiten. Bedrijven spelen hier natuurlijk genadeloos op in en overspoelen ons met reclame. Ook zie ik steeds meer restaurants die acties aanbieden om een geheel driegangenmenu op te zetten voor jou en je (blind-)date. Zelfs bij de McDonald’s kon je gister romantisch dineren om je liefde voor kipnuggets te vieren. Je wordt overspoeld met allerlei mogelijkheden om maar niet alleen te hoeven zijn op de 14e.

Het verhaal achter Valentijnsdag

Valentijnskaart uit 1477

Oudst bekende ‘Valentijnskaart’ in het Engels uit 1477.

De oorsprong van Valentijnsdag is echter net zo vaag als de herinnering van gisteravond na die fles wijn. De naam is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de heilige Sint Valentijn. Er gaan echter verschillende verhalen rond over wie hij was en waarom de dag van 14 februari zijn naam heeft gekregen.

Het meest bekende verhaal meent dat hij een priester van Rome was in de derde eeuw na Christus. In die periode was keizer Claudius II aan de macht die het huwelijk afschafte. De keizer beaamde namelijk dat ongehuwde mannen betere soldaten zouden vormen dan gehuwde soldaten. Sint Valentijn was het hier niet mee eens en regelde in het geheim dat soldaten alsnog konden trouwen. Toen Claudius II hier achter kwam werd Valentijn in de gevangenis gegooid en tot de dood veroordeeld. Tijdens zijn gevangenschap werd hij verliefd op de dochter van de cipier en op de dag van zijn dood zond hij haar een liefdesbrief, getekend met ‘van je Valentijn’ (BBC, 2017).

Een ander verhaal verteld dat Valentijnsdag is ingesteld op 14 februari om de oude Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest uit de Romeinse tijd, te vervangen. Lupercalia werd gevierd om de godin Juno te vereren, die de bescherming had over het huwelijk en de vruchtbaarheid. Op die dag mochten ongehuwde mannen een naam trekken en werden ze aan een vrouw gekoppeld tijdens het festival (BBC, 2017).

Treat yourself

Naast deze twee verhalen zijn er nog veel meer verschillende versies over de oorsprong van Valentijnsdag. De ene versie romantischer dan de ander. Als je het mij vraagt, ik geef voorkeur aan bovenstaande versies om de sfeer van Valentijnsdag er nog een beetje in te houden. De gedachte achter Valentijnsdag blijft namelijk mooi, ook al wordt die soms overschreeuwd door alle commercie. Een voordeel is wel dat je je vandaag lekker kan verwennen met alle chocola die in de afprijzing is.

Gelukkig is het ook mogelijk 14 februari te vieren zonder vriend of vriendin. Zo heb ik al van een paar mensen gehoord dat ze gister gezellig met elkaar een eigen driegangenmenu hebben bereid. En naar mijn weten heerst het ‘valentijnsgevoel’ niet heel erg onder studenten over het algemeen. Het is dus heel normaal als je gister gewoon alleen op je kamer hebt zitten netflixen, terwijl je genoot van je pizza. Een ander goed alternatief voor Valentijnsdag is jarig zijn op de 14e, want dan ben je nooit alleen. Ik heb gister namelijk gezellig taart gegeten met vriendinnen en gevierd dat ik weer een jaartje ouder ben geworden. Dit jaar had ik zelfs ook een hele leuke date met mijn vriend, die stiekem wel een beetje blij was dat hij Valentijnsdag en mijn verjaardag in één kon vieren.

Hoe en met wie heb jij Valentijnsdag gevierd/overleefd? Laat het me weten.

Referentie: BBC. (2017, Februari 10). What is Valentine’s Day and how did it start? Opgehaald van BBC: http://www.bbc.co.uk/newsround/16945378