De dagen worden korter. Het studiejaar is begonnen, en helaas is ook het warme weer langzaam aan het verdwijnen. Een terrasje of dagje strand pakken wordt nu toch wat minder aantrekkelijk. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om te ontspannen zonder zomer. Eén manier is een museumbezoek. Voor de student die wat ontspanning zoekt, maar toch kennis wil opdoen zijn de musea in Den Haag een optie. Ik bezocht er een aantal voor je. Hieronder verklap ik mijn vier favoriete musea.

Het Mauritshuis

De collectie van Het Mauritshuis is niet groot maar wel indrukwekkend

De collectie van Het Mauritshuis is niet groot maar wel indrukwekkend

Het Mauritshuis is mijn absolute favoriet omdat er een indrukwekkende collectie hangt. Maar ook omdat je in een paar uur tijd alle schilderijen in het museum kunt zien. Zonder dat je last krijgt van wat ik noem ‘een cultuur overdosis’. Een cultuur overdosis is zoiets als elke dag je favoriete gerecht eten. Na een tijdje ben je het zat. Zo ook met kunst. Als ik uren door een museum dwaal dan zijn de schilderijen niet zo boeiend meer. Dit heb ik dus niet in het Mauritshuis, de collectie is niet groot maar wel indrukwekkend. Het geeft een mooie indruk van de kunst van de Gouden Eeuw, waarbij elk schilderij een uniek verhaal heeft. En krijg je toch last van een cultuur overdosis, dan kijk je gewoon over de Hofvijver en heb je bijna hetzelfde uitzicht als Mark Rutte in het naastgelegen Torentje.

Gevangenpoort & Galerij Prins Willem V

De Gevangenpoort vertelt het verhaal van het leven als gevangene

De Gevangenpoort vertelt het verhaal van het leven als gevangene

Eigenlijk zijn dit aparte musea, maar omdat ze naast elkaar liggen heb ik ze onder één noemer geplaatst. De Gevangenpoort was zoals de naam al doet vermoeden een poort en een gevangenis. De voormalige poort tot het Binnenhof vertelt nu het verhaal van hoe het leven was als gevangene. Tijdens de rondleiding door het cellencomplex kun je ervaren hoe het is om opgesloten te worden in de 17de eeuw. Daarnaast is het een uitgelezen kans om je kennis over martelwerktuigen weer af te stoffen.

Als je toch al bij de Gevangenpoort bent, kan je net zo goed een combiticket kopen. Hiermee kun je ook de Galerij Prins Willem V bekijken, het eerste openbare museum van Nederland. De Galerij Prins Willem V is onderdeel van het Mauritshuis. Veel kunst die nu in het Mauritshuis hangt, hing eerst in de Galerij. Toch hangen er nog genoeg werken zodat het een bezoek waard is.

Panorama Mesdag

Ook de buitenkant van Panorama Mesdag ziet er mooi uit

Ook de buitenkant van Panorama Mesdag ziet er mooi uit

Voordat Google Streetview Scheveningen vast had gelegd in 360⁰, had Mesdag het al gedaan. Om een idee te krijgen van hoe Scheveningen er in 1881 uitzag, is het Panorama Mesdag een aanrader. Ook is het weer eens wat anders. Normaal kijk je naar een schilderij en loop je naar de volgende. Hier is het bezoek aan het museum gelijk aan een bezoek aan het schilderij. Het platform is zo ingericht dat je het idee hebt dat je bovenop een duin staat.

Zoveel cultuur!

Dit zijn maar vier van de vele musea in Den Haag. Er staan er nog genoeg op mijn lijstje, zoals Escher in het Paleis en het Louwman Museum. Daarnaast zijn er nog talloze musea die het bezoeken waard zijn. Het risico op een cultuur overdosis is in Den Haag altijd aanwezig, dus bezoek de musea op eigen risico. Maar als je het risico aandurft is de museumkaart een aanrader. Bij de meeste musea is de museumkaart trouwens geldig, een aanrader als je vaak een museum bezoekt.

Welk museum in Den Haag raad jij aan? En welke ga je nog bezoeken?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren