Vaak wordt er tegen mij gezegd: “Je moet dat boek echt eens lezen, mooi hoor!” . Er wordt snel beaamd dat het inderdaad een ‘ must read’ is. Goed dan, als er twee mensen zijn die het een prachtig boek vinden dan zal ik enige vorm van interesse tonen. “Wie is de auteur?” Nee,  zeggen ze dan, dat weten ze niet, maar de titel wel. Ik kijk ze vragend aan…ja?

Dit zijn momenten waar je beseft dat je een fout maakt, maar net iets te laat. Helaas, de volgende keer meer geluk…Het antwoord viel – om het maar zo te zeggen – lichtelijk tegen. Laten we eerlijk zijn, iedereen heeft een eigen voorkeur als het om boeken gaat (of moet ik zeggen “had”). Dit lijkt mij ook logisch daar mensen een eigen inhoud zoeken in boeken; sommigen lezen graag romans, anderen weer autobiografieën. Er is hier mijns inziens geen ruimte voor pretentieuze onzin: “Oh echt waar, ik lees alleen Machiavelli, ja geweldig!”. De meeste mensen die dit zeggen lezen namelijk helemaal geen Machiavelli; een beetje te vergelijken met ‘facebookvrienden’ die de hele dag door berichtjes plaatsen over hun studie in de trant van: “Net mijn paper van 20975556221 woorden ingeleverd, yeah!”.

Elitair gedrag – vooral als het om boeken gaat – is niet nodig. Rustig maar, je hoeft geen indruk te maken op mij, ik vind je zo ook aardig. Maar op feestjes gebeurt het toch. Iedereen probeert de ander te overtreffen: “Ik lees niet alleen maar Machiavelli, ik droom zelfs dat ik het aan het lezen ben!”. Natuurlijk…”Oh, dat heb ik ook jaren geleden gedaan, nee, daar ben ik al overheen, tegenwoordig herschrijf ik Machiavelli in mijn eigen woorden, om zo meer diepte te zoeken”.

Hier word je toch moe van? Iedereen heeft constant de drang om – via social media of anders – aan te geven hoe goed ze wel niet zijn. Hebben mensen dat echt nodig? Kennelijk! Laten we eerlijk zijn, soms wil je echt iets delen met veel mensen, zoals het halen van je bachelor of je master, maar moet iedereen elke stap met je meegenieten? En alsof dat niet erg genoeg is, kom je ‘deze mensen’ weer tegen op een bijeenkomst en krijg je het bovenstaande Machiavelli-gesprek over je heen…

Nu we het toch over boeken hebben: ik lees alleen maar Charles Taylor…echt waar! Oh, en wie ook het prachtboek wil lezen waar we het zojuist over hebben gehad, hier is de link.

facebook-friend-request