Het wordt tijd om de aarde van de ondergang te redden, vind je ook niet? En nee, je hoeft geen rijke CEO te zijn om een goede bijdrage aan het milieu te kunnen leven. Ook als student is er heel veel dat je kan doen om net een beetje duurzamer te leven. En stiekem is het hartstikke leuk.

Duurzaamheid doet je misschien vooral denken aan plastic verminderen. Maar waarom eigenlijk? Plastic is goedkoop, je kan het zo’n beetje in alle vormen buigen, en we kunnen het o-ve-ral voor gebruiken. In theorie is er niet dus niet zoveel mis met plastic.

Klein probleempje: plastic vergaat niet. Als we het dus maar één keer gebruiken, omdat het bijvoorbeeld dient als verpakking, is dat ontzettend zonde. Dus wil je duurzamer gaan leven als student? Dan is minderen met plastic een goed beginpunt.

1. Neem je eigen drinkbeker en lunchbox mee

Als je eten onderweg koopt, dan ontkom je vaak niet aan plastic. Als je meerdere keren per week je ontbijt of lunch in zo’n plastic zakje buiten de deur haalt (of natuurlijk als je plastic boterhamzakjes gebruikt) bedenk dan maar eens hoeveel verpakkingen dat in een jaar zijn!

Een lunchpakket lijkt nog een beetje een suf imago te hebben, en dat is zo zonde! Natuurlijk, het vergt wat voorbereiding, maar het scheelt je op lange termijn zo ontzettend veel geld én afval. En als je de avond van tevoren gewoon een extra grote portie kookt, kan je dat de volgende dag weer meenemen als lunch. Bovendien zijn lunchboxen stiekem best mooi!

Lunchbox
Mijn eigen lunchbox; het scheelt geld én afval

Als ik een dag naar de universiteit ga heb ik de volgende dingen standaard bij me: Een flesje voor water, een meeneembeker om thee uit te drinken (plus een paar theezakjes), een lunchbox met brood, wraps of salade en een klein bakje voor wat dadels, nootjes of cherrytomaatjes. Ik moet toegeven dat ik dan altijd ook wel heel tevreden met mezelf ben. Oke, misschien soms wel een beetje te. 😉

2. Neem altijd een tasje, fruitzakje of bakje mee

Dikke kans dat je deze tip al vaak voorbij hebt zien komen, maar dit is echt één van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je afval te verminderen. Zelf heb ik altijd een opvouwbaar tasje in het voorvakje van mijn tas zitten. Mocht ik dan een keer spontaan naar de (super)markt willen, dan kan dat gewoon.

De kleine plastic zakjes op de groente en fruit afdeling zijn ook heel makkelijk te vervangen: door kleine katoenen tasjes of de speciale zakjes die ze gewoon bij de Albert Heijn verkopen! Ook hiervan heb ik er altijd twee in mijn tas zitten.

Super handig de herbruikbare zakjes voor groenten, fruit en broodjes

Mocht dit nog niet extreem genoeg voor je zijn, dan kan je ook altijd beginnen met het verzamelen van glazen potjes. In een aantal winkels kun je je kruiden, thee of rijst zonder verpakking meenemen, en ook bij een hoop afhaalrestaurants kijken ze helemaal niet gek op als je hun je eigen bakje aanbiedt om te vullen. Hier vind je een aantal van deze hotspots.

3. Kijk ook eens je verzorgingsproducten

Dit is iets waar ik zelf erg veel mee bezig ben tegenwoordig. Is het je namelijk wel eens opgevallen hoeveel reclames voor verzorgingsproducten er zijn? Hoeveel we ‘nodig hebben’? Newsflash: we hebben het niet nodig. Een potje kokosolie kan bijvoorbeeld al dienen als huidverzorging, make-up remover en scheercrème. Oh ja, en je kan er ook nog eens mee koken. 🙂  Of wat dacht je van een simpel blok zeep? Kan je je prima mee wassen.

Als je het leuk vind om zelf dingetjes te maken, zoek dan vooral eens op ‘DIY ….’ Via youtube bijvoorbeeld. Zo heb ik laatst voor het eerst mijn eigen body butter gemaakt en heb ik een oud stukje stof gebruikt om wasbare wattenschijfjes te maken. Zo leuk en zo simpel!

Daarnaast zijn er natuurlijk een hoop producten op de markt om de badkamer te verduurzamen. Denk aan een ouderwetse safety razor om je mee te scheren (hoef je alleen de mesjes zelf nog weg te gooien) of, als je een vrouw bent, een menstruatiecup (absoluut een aanrader).

Eigen gemaakte body butter en wattenschijfjes

Natuurlijk is het belangrijk dat je wel echt gemotiveerd bent om duurzamer te leven, en niet doodmoe wordt van het idee alleen al. Maar als het je wat lijkt, probeer het dan vooral een keer! En je mag best kieskeurig zijn: maak de duurzame keuzes waar je zelf gelukkig van wordt, en laat de rest vooral over aan anderen. Het moet wel leuk blijven. 🙂

Doe jij je best al om je plastic te verminderen? In mijn volgende blog geef ik je nog meer tips hoe je duurzaam kunt leven.