Keuzes… Dagelijks worden we ermee geconfronteerd, groot of klein, bewust of onbewust, makkelijk of moeilijk. Wat zal ik vanavond eten? Waarmee ga ik mijn brood verdienen? Welke studie ga ik doen? De beste keuze maken is moeilijk en misschien wel onmogelijk, maar met wat hulp kan je zeker een betere keuze maken. Kan je wel wat tips gebruiken? Lees gauw verder!

Weet jij al wat je vanavond gaat eten? Ik ben soms wel drie kwartier de website van de Albert Heijn aan het afstruinen, en val dan toch weer terug op “gewoon pasta”. Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden, dat ik altijd verlamd raak als ik daartussen dan een keuze moet maken. Kiezen, ik ben er nooit goed in geweest. En ik weet dat ik niet de enige ben. Binnenkort moet ik als derdejaars een keuze gaan maken over mijn master. Een onontkoombare, belangrijke keuze. Het laat je weer even stilstaan en jezelf afvragen “Wat wil ik nu écht?”. Een belangrijke vraag, die een eerlijk antwoord verdient. Hoe je tot zo’n antwoord (en beslissing) komt, lees je in de vier onderstaande tips.

to-do-lijstje-keuzes-maken

 

Tip 1: Neem de tijd voor je keuze

Ik heb deze tip als eerste gezet, omdat dit ook het eerste is waar je aan moet denken. Als je dit punt namelijk vergeet, is het eigenlijk al te laat. Verwacht namelijk niet dat je in korte tijd een goede keuze kan maken. Ben je de persoon die een halfuur voor de deadline zich even inschrijft voor drie studies, zodat je je keuze nog eens extra uitstelt? Dat kan beter… Een weloverwogen, bewuste keuze maken kost tijd en energie. Dit zal zich later (hopelijk) uitbetalen in een voldaan gevoel, want je hebt namelijk alle tijd genomen om een keuze te maken waar je nu enorm tevreden mee bent!

 

Tip 2: Stel je keuze niet uit

Deze tip hangt natuurlijk een beetje samen met de vorige tip, maar er schuilt meer achter dan tijdgebrek. Je kan namelijk alle tijd hebben genomen om elk mogelijke optie te overwegen, maar als je dan geen knoop doorhakt, is dit alsnog een heikel punt. Weet een balans te vinden tussen het vergaren van informatie (wat tijd kost!), en je gevoel en het besef dat je een keuze moet maken. De perfecte keuze bestaat niet; wacht dus niet tot de (niet-bestaande) geweldigste optie zich aandoet, maar maak nú een overweging. Je hebt echt je best gedaan om de beste keuze te maken.

agenda-met-deadline-inschrijving

Tip 3: Volg je gevoel bij je keuze

Volg je gevoel? Ik hoor je denken. Dat klinkt tegenstrijdig met “neem de tijd om alles te overwegen”. Maar helemaal negeren is ook niet goed. Zijn er kleine stemmetjes in je hoofd die iets anders zeggen dan je eigenlijk zou willen kiezen? Geef zo’n stemmetje een plek, en neem het vooral serieus. Je gevoel probeert je iets te vertellen, en een onderbuikgevoel heeft het vaak bij het rechte eind. Door deze stemmetjes, en de bijkomende twijfels serieus te nemen, maak je de meest eerlijke keuze die je kan maken.

Tip 4: Heb vertrouwen in jezelf bij een verkeerde keuze

Een perfecte keuze bestaat niet. Een keuze is altijd een compromis. Een optie is nooit in alle opzichten geweldig. Veel mensen vrezen dat ze verkeerd kiezen, en dat er dan geen weg meer terug is. Als je het gevoel hebt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, weet dan dat je te alle tijden bij kan sturen. Heb vertrouwen in je eigen kunnen, dat je in staat bent een verkeerde keuze te boven kan komen. Al is het misschien met een omweg, je komt uiteindelijk wel terecht waar je terecht moet komen.

keuzes-maken-master

De keuze die het begin van je studententijd inluidt, is natuurlijk je studiekeuze. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan eens een kijkje op het Studiekeuzeplein van Universiteit Leiden, of kom zaterdag 24 februari naar de Open Dag. Ben je al student, maar twijfel je over je studiekeuze? Of heb je geen idee wat je na je studie moet gaan doen? Bekijk dan de LU Career Zone, of neem contact op met een van de studiekeuze-/loopbaanadviseurs van de Universiteit Leiden!