Met de studiekeuze voor vele kersverse studenten in het vooruitzicht ben ik eens aan het Google-en geslagen om te kijken wat pedagogiek momenteel oproept bij de oriënterende pre-studenten en hoe ik als inmiddels ervaren pedagogiekstudent door middel van mijn blog in kan spelen op deze vragen. Echter, mijn blog krijgt deze keer een andere wending dan gepland en wel hierom:

Girlscene, Viva, ElleGirlTalk, Babybrabbel, Proud2beMe. Dat waren namen van fora die ik tegenkwam gedurende mijn zoektocht. En dit brengt me direct bij het primaire probleem binnen de pedagogische sector: mannen. En daar wil ik toch echt wel even een blogje aan wijden. De man-vrouw verhoudingen in de Nederlandse pedagogiek liggen ernstig uit het lood, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Scandinavië (50/50). We kampen met een fors imagoprobleem, pedagogiek staat voornamelijk bekend als een vrouwenstudie. En echt, ik snap jullie mannen, want wanneer je je oriënteert op een opleiding en belandt op het Babybrabbel-forum stimuleert dat niet bepaald je testosterongehalte.

Maar we hebben jullie nodig mannen. En hard ook! Jongens in ontwikkeling hebben een mannelijk rolmodel nodig. Vrouwelijke pedagogen (laat dit dus vooral geen pleonasme worden) snakken naar de nuchterheid van een mannelijke collega op de werkvloer. Het oog van de vrijgezelle pedagogiekstudente wil ook wat. Mannelijke cliënten snakken naar een goed gesprek met een man. De wetenschap vraagt om visies van de man op pedagogische onderwerpen.

Aan het niveau van studieprogramma’s en afstudeerwerk ligt het niet, want daarover blijken mannen en commissies over het geheel genomen tevreden, zo blijkt uit onderzoek. Wat maakt dan dat mannen minder vaak kiezen voor een beroep in de zorg? Uit het onderzoek mannen in zorgberoepen en kinderopvang van het AOZW (van der Velde. 2009) blijkt dat mannen niet kiezen voor een baan in deze sector omdat ze geen realistisch beeld hebben van wat het werk inhoudt. Aha, aanknopingspunt! Hier ligt dus een taak voor ons als (aanstaand) pedagogen. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de mannen even enthousiast worden over ons vak als wij!

 

shutterstock_783082931