‘Stage lopen naast je studie is een must!’ is waarschijnlijk zo’n zin die je een paar keer per jaar hoort, en niet voor niets! De praktijk is ook véél leuker dan de theorie. Check hier wat belangrijk is om te weten!

Het wordt rechtenstudenten altijd aangeraden om naast je studie stage te lopen. Je kunt het zelfs in plaats van een keuzevak doen. Ik heb zelf al twee stages gelopen, de eerste in mijn vierde jaar en de tweede tijdens mijn master. Dit was vooral om meer ervaring op te doen. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb, want je haalt zoveel meer uit je studie.

Mijn stage-ervaringen als rechtenstudent

Op mijn eerste stageplek mocht ik namens een stichting juridisch advies geven aan mensen die niet voor hun eigen belangen op konden komen. In dit geval waren het vaak jongeren die net weer in de samenleving probeerden te integreren. Ik kan me mijn eerste dag nog goed herinneren, want één van de mensen die om advies vroeg begon tegen me te schreeuwen, omdat ik hem niet begreep. Gelukkig had ik een toffe collega die het voor me opnam, maar het was wel een eyeopener.

Mijn tweede stage was bij de rechtbank. Het vette hierbij was dat ik ook wel eens een dagje met de rechters mee mocht lopen (met toga en al) en rechtszaken bij mocht wonen. Zo kon ik alles achter de schermen meemaken. Je voelt de eerste keer wel een rilling over je heen lopen als een verdachte je recht in de ogen aankijkt en jou kalmpjes groet.

Tips bij het zoeken van een stageplekHier komen de tips!

Wil je dat je jacht naar die stageplek of bijbaan zo stressvrij mogelijk is? Dan zijn dit een paar punten die je sowieso in je achterhoofd moet houden als je iets naast je studie wilt gaan doen.

1. Te druk schema

Neem nooit te veel hooi op je vork, want daar krijg je spijt van. Het is beter om twee dingen heel goed af te ronden dan om vijf dingen uit vermoeidheid af te raffelen. Stel prioriteiten. En dan bedoel ik niet dat je negen prioriteiten moet hebben, maar kies twee à drie dingen waar je aandacht naar uitgaat.

2. Geen stageplek te vinden?

Keep calm: niet getreurd als die felbegeerde stageplek naar iemand anders gaat. Er zal altijd wel iets anders voor in de plek komen en meestal is dat toch wel iets dat beter bij je past.

3. Wees de beste versie van jezelf… maar doe je niet beter voor

Het is niet verkeerd om je van je beste kant te laten zien, maar verzin nooit extra activiteiten op je cv. Als men daar achterkomt (en die kans is groot), dan zit je met een groot probleem. Dit klinkt (hoop ik) zo vanzelfsprekend als wat. Toch ben ik mensen tegen gekomen die beweerden dat ze hun cv hebben opgeleukt met stages die ze nooit hebben gelopen.

4. Ga vrijwilligerswerk doen

Maatschappelijk werk en zelfs vrijwilligerswerk is een must. Of dat nou als verzorger in het ziekenhuis is of als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Je leert hoe je met mensen om moet gaan, terwijl je ze helpt. Tijdens mijn tweede stage vertelde een van de rechters mij dat zij en haar collega’s zo veel mogelijk maatschappelijk werk proberen te doen. Het heeft hen veel geleerd. Ook bij het bepalen van een straf is het bijvoorbeeld makkelijker om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

5. Doe extra-curriculaire activiteiten

Mocht je helemaal geen stage of bijbaan vinden, dan is het een goed idee om toch een extra-curriculair vak te volgen. Of probeer iets nieuws uit, zoals Model United Nations. Met MUN wordt er een conferentie van de Verenigde Naties nabootst. Je krijgt een training van zeven weken om een geweldige public speaker te worden. Daarna woon je een week lang een MUN Conferentie bij. Hierbij mag je een land vertegenwoordigen en moet je met een groep andere landen een resolutie schrijven over een bepaald onderwerp. Dus als je wilt weten hoe het leven van een diplomaat eruit ziet, dan is het echt een aanrader! Ik ben naar drie conferenties geweest en geloof me, deze ervaring verandert je in een heuse Harvey Specter uit de serie Suits. Je kunt je al aanmelden voor de conferentie in Oxford.

Wil je dus echt alles uit je studententijd halen en meer (praktijk)ervaring opdoen? Ga dan meteen aan de slag met deze tips! Check ook altijd de website van de universiteit. Hier kun je ook veel stages en nevenactiviteiten vinden. En heb je eindelijk een stageplek? Lees dan ook nog deze tips om alles uit je stage te halen.