Deze week is het weer zover, blijkbaar. Tentamentijd! Het kwam voor mij als een verrassing, van hetzelfde kaliber als ‘De NS rijdt met een aangepast rooster omdat het herfstvakantie is.’ De herfstvakantie gaat al meer dan vier jaar volledig langs me heen, maar tegenwoordig is het ook met de tentamenperiodes zo gesteld. Toch vreemd, als je daar sinds het begin van je studie elk semester weer onvermijdelijk op af stevende.

Mijn master heeft namelijk geen tentamens. In een researchmaster word je opgeleid tot onderzoeker, en in het huidige wetenschappelijke klimaat betekent dat vooral dat je in korte tijd heel veel artikelen moet kunnen produceren. Daar is mijn master helemaal op ingesteld: elke week ben ik wel een essay, presentatie of soortgelijk product aan het uitwerken. Er wordt van je verwacht dat je de (nogal grote) hoeveelheden kennis die je hiervoor nodig hebt, zelfstandig leert. Het is niet langer belangrijk om dit te toetsen aan de hand van tentamens – je moet namelijk vanaf je eerste college over een bepaald onderwerp alle kennis hierover paraat hebben.

Nou zijn de studies bij geesteswetenschappen hier sowieso wat meer op ingesteld. Waar ik hoorde van vrienden van geneeskunde en rechten dat ze vrijwel alleen maar multiple choice-tentamens maakten, mede door de aantallen studenten, heb ik één keer in mijn leven een multiple choice-tentamen gemaakt: Wetenschapsfilosofie, een vak dat verplicht is voor de hele faculteit. Verder bestonden alle tentamens uit open vragen, die na het eerste jaar ook nog eens steeds meer veranderden in essayvragen. In dat opzicht zijn de beoordelingscriteria er alleen maar beter op geworden tijdens de master: waar ik in mijn bachelor ter plekke een (mini-)essay moest schrijven, heb ik hier nu relatief lang de tijd voor.

Als je mij dus vraagt wanneer de tentamenperiode van het eerste semester is, zou ik gokken dat dit ergens in januari zou moeten zijn, maar ik heb werkelijk geen flauw idee. Heerlijk, want ik ben niet verplicht om me tegelijk met duizenden andere studenten in de UB op te sluiten in de weken voorafgaand aan deze periode. Maar ja, daar staat wel tegenover dat je elke week je hoofd erbij moet houden, omdat je ieder college wel weer een paar procent van je eindcijfer aan het invullen bent. Geen tentamens – het is een hoop gedoe, maar het houdt je wel bij de les.