De jaren als student zijn uiteraard erg leerzaam. Om overduidelijke redenen natuurlijk, maar eigenlijk is één van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd prioriteiten stellen. Er wordt veel van je verwacht tijdens je studie, op wetenschappelijk vlak, op maatschappelijk vlak en natuurlijk ook op sociaal vlak. Omdat je zoveel moet en wil doen, is het handig om prioriteiten te kunnen stellen. Om jou te helpen beschrijf ik enkele belangrijke activiteiten van mij als student. Ik vertel je hoe ik gaandeweg geleerd heb om dit te prioriteren, bijvoorbeeld wanneer een tentamen niet zo goed ging, omdat ik eigenlijk te laat begonnen was met leren. Ze staan nog wel in willekeurige volgorde uiteraard, want prioriteiten stellen blijft lastig.

Een feestje kun je niet herkansen

‘Een tentamen kun je herkansen, een feestje niet’. Dit is een veel gemaakte opmerking door studenten en ook niet geheel onwaar. Voor een tentamen krijg je drie kansen. Voor een feestje maar één. Een feestje is namelijk nooit hetzelfde. Misschien kun je het volgende jaar wel alsnog naar het open feest van een bepaalde vereniging, maar dan is er weer een ander thema, zijn er weer andere mensen en wordt er andere muziek gedraaid. De vragen tijdens een herkansing blijven nagenoeg hetzelfde.

Feestje kun je niet herkansen

Een feestje kun je niet herkansen

Tentamens halen of terugbetalen

Toch is het de bedoeling dat op den duur de tentamens gehaald worden, want zonder tentamens geen diploma’s. En dan staat opeens ome DUO op de stoep, omdat hij zijn geld terug wil. Ik zal wel eerlijk zijn. Ik ging de week voor een tentamen eigenlijk nooit uit. Ik zat dan met een groep vriendinnen in de universiteitsbibliotheek te blokken. Geneeskunde is niet moeilijk, maar je moet af en toe wel heel veel weten voor een tentamen. En op een of andere manier kwam het altijd op de laatste week aan. Het goede nieuws is dat de studie daardoor prima te doen is, wanneer je goed bent in prioriteiten stellen.

Sporten schiet er nog af en toe bij in

Naast het studentendieet van pizza en bier, moet er natuurlijk ook gesport worden. Dat is wat er bij mij op een gegeven moment bij inschoot. De eerste twee jaar van mijn studie reed ik erg fanatiek paard. Ik woonde in Leiden op kamers en ging zo’n vier keer per week met de trein naar mijn ouderlijkhuis om te trainen. Hier was discipline voor nodig. Het leven van een student is redelijk onregelmatig, terwijl in de paardensport regelmaat juist belangrijk is.

Zo redde ik het vaak niet meer om vier keer per week te trainen, wanneer er weer een tentamen naderde. Hierdoor maakte ik in de sport niet de progressie die ik wilde maken. Daarnaast merkte ik dat ik vanwege het paardrijden feestjes of etentjes moest gaan missen. Ik heb toen besloten om even te stoppen en het vier keer per week paardrijden te vervangen voor twee keer per week fitnessen bij het Universiteit Sport Centrum (USC).

Toch krijg je een paardenmeisje in hart en nieren niet zomaar zo ver om helemaal te stoppen en heb ik het paardrijden ongeveer een jaar later tijdens de wachttijd voor mijn coschappen weer opgepakt. Nu ga ik weer braaf drie à vier keer per week trainen. De overige avonden studeer ik, werk ik eventueel aan een blog, kijk een serie (‘suits‘ is een enorme aanrader en staat op Netflix!) of ga ik eten of stappen met vrienden. Zo kan ik nog steeds genieten van mijn pizza en bier zonder me schuldig te voelen.

De weg naar succes

De weg naar succes

Extra-curriculaire activiteiten op mijn CV

Bijbaantjes, commissies en besturen zijn dingen die je doet omdat je het leuk vindt om te doen, maar stiekem ook omdat het goed op je CV staat (of omdat je geld nodig hebt). Je kunt braaf al je tentamens halen, maar je moet je natuurlijk wel ergens in onderscheiden. Medestudenten worden op een gegeven moment concurrenten. Ook binnen de geneeskunde liggen de banen helaas niet voor het oprapen.

Echter denk ik dat het veel belangrijker is wat je aan ervaring opdoet binnen een commissie of bij een baantje, dan wat er op je CV staat. Zo heb ik onder andere ervaring opgedaan als baliemedewerker bij een dierenartsenpraktijk. Daarnaast schrijf ik voor het Leids kwartiertje en voor het clubblad van mijn rijvereniging. Ook ga ik af en toe langs scholen om voorlichting te geven over de studie geneeskunde en studeren in Leiden.

De keuzes die we nu maken bepalen voor een deel waar we over een paar jaar zijn. Zo heb ik er drie jaar terug voor gekozen om me even op andere dingen te focussen dan het paardrijden. Daardoor ben ik op het moment minder ver/goed/ervaren dan ik had kunnen zijn. Ook heb ik voor bepaalde bijbaantjes gekozen, waardoor ik nu ervaring opgedaan heb op het gebied van schrijven, presenteren en secretariële zaken. Iemand anders zal andere keuzes maken en daardoor in bepaalde dingen beter of verder zijn. Maar gelukkig maken we allemaal onze eigen keuzes en zijn we daardoor allemaal anders.

Ben jij goed in prioriteiten stellen? Of heb jij ook wel eens dingen moeten laten, omdat iets anders nou eenmaal belangrijker leek op dat moment?