Ben jij ook zo’n sloddervos? Zijn al je goede voornemens al na de eerste dag gestrand? Als je Marie Kondo mag geloven, dan pak je het helemaal verkeerd aan. Het geheim zit hem in de kunst van het opruimen. Dus lees gauw verder voor een geslaagd 2018!
Januari zit er bijna op, wat kan betekenen dat je je goede voornemens hebt opgegeven. Als je de opruim goeroe Marie Kondo mag geloven, kun je productiever zijn door minder te doen en minder te bezitten. Een opgeruimd huis staat namelijk gelijk aan een opgeruimd hoofd, wat weer gelijk zou staan aan een geordend leven. Er gebeurt te veel om ons heen. Dit zou ons afleiden van onze doelen. Om nog maar te zwijgen over de fear of missing out. Daar zit wel wat in; ik betrapte mezelf er soms op dat ik in plaats van te studeren mijn kamer op begon te ruimen. Rommel leidt namelijk behoorlijk af.
Totdat ik ging Konmari’en. Misschien dat je de naam Marie Kondo wel eens voorbij hebt zien komen. In 2016 en 2017 was haar methode (de Konmari methode) het populairst. Volgens Marie Kondo begint het verwezenlijken van elk doel met een grote schoonmaak in je leven. Zij heeft het over het opruimen van je huis, maar je zou het nog verder kunnen trekken naar het opruimen van je mail inbox, en facebook feed, of de manier waarop je je tijd indeelt. Het is volgens haar beter om je op één taak te focussen en die goed af te ronden, dan om drie dingen tegelijk te doen en te bezwijken onder de stress.
Wat is de Konmari methode
Haar tactiek luidt als volgt.
- Maak per categorie schoon, niet per kamer. Als je kleding sorteert, dan is het dus de bedoeling dat je alle kleding op een stapel op je bed of op de grond neerlegt. Dan zie je ook meteen hoeveel spullen je wel niet hebt.
- Maak in een bepaalde volgorde schoon: kleding, boeken, papieren, sentimentele items. Je begint dus met de items waar je het minst aan gehecht bent, zodat je aan het idee kunt wennen dat je in één keer zo veel weg moet doen.
- Hou alleen die items waar je oprecht blij van wordt. De rest doe je weg. Hoe kom je erachter waar je blij van wordt? Simpel: je houdt elk item goed vast en als je hart er sneller van gaat kloppen, dan hou je het. Zo niet, dan kun je het weggooien, verkopen of weggeven. Zo verdien je ook meteen een zakcentje.
Op youtube, facebook en instagram zweren mensen hierbij. Marie Kondo legt in haar boek ‘Spark Joy’ ook uit dat de grootste wens van haar cliënten daadwerkelijk uitkwamen nadat ze haar opruimmethode hadden gevolgd. Toeval? Misschien. Aan de andere kant hebben al die spullen ook je tijd en aandacht nodig. Dit kost je allemaal geld en energie die je beter aan iets anders (je goede voornemens bijvoorbeeld) had kunnen besteden.
Ervaringen Konmari methode
Ik heb de methode vorig jaar toegepast. Ik heb onder andere 3 zakken kleding, heel veel sieraden, een paar plastic zakken vol met papier en 35 boeken weggegeven en ik moet eerlijk toegeven dat ik die spullen niet één keer heb gemist. Mijn kast puilde vroeger altijd uit van de kleding, waardoor het soms een hele klus was om te bedenken wat ik aan zou trekken, als ik het al kon vinden. Nu heb ik minder ‘keuze stress’ tijdens het uitkiezen, omdat ik minder opties heb. Ook raak ik geen spullen meer uit het oog, want alles heeft nu zijn eigen plaats gekregen in huis. Ik merk ook dat ik minder afgeleid wordt als ik in mijn kamer studeer, want er valt niks meer op te ruimen of weg te gooien.
Ze heeft dus een punt; we hebben zoveel spullen die we niet eens gebruiken. Kleding waar het prijskaartje nog aan hangt, boeken waar we nooit aan begonnen zijn, reservespullen voor als het origineel kapot gaat. Meestal houden we dingen uit schuldgevoel of angst, want wat als we het op een dag nodig blijken te hebben en we hebben het net weggegooid?
Natuurlijk moet je er niet in doordraven. Je kunt moeilijk al je borden en bestek de deur uitzetten omdat je geen geluksgevoel krijgt als je een vork vasthoudt. Dus hier en daar heb ik wel een beetje ‘vals gespeeld’.
Al met al is deze methode zeker het uitproberen waard. Een opgeruimd huis zorgt inderdaad voor minder stress en minder afleiding. Bovendien kun je misschien een ander blij maken met de spullen die jij weg doet. Spark Joy geeft goede tips om het nog makkelijker te maken.
Hoe pak jij goede voornemens (of rommel) aan? Heb je de Konmari methode al uitgeprobeerd? Laat het me weten!
Ahhh I love Konmari!! En inderdaad geen moment spijt gehad van de dingen die ik heb weggedaan. Leuke blog 🙂
Dankjewel! Super leuk om te horen dat haar methode ook bij jou heeft gewerkt. 🙂