Tijdens de masteropleiding Crisis and Security Management leren wij als studenten over veiligheidsbedreigingen in het verleden, op dit moment en in de toekomst. Op dit moment voelen wij ons als West Europeanen ontzettend onveilig. De angst voor een terroristische aanslag, de erosie van cultuur, dreiging vanuit Rusland en een wankelende Europese Unie geven ons het gevoel dat ons leven ieder moment volledig op zijn kop kan komen te staan. Via allerlei kanalen stroomt de ellende onze huiskamer binnen. We hoeven het journaal maar aan te zetten of onze Facebook tijdlijn maar door te scrollen om te worden geconfronteerd met de zoveelste verschrikkelijke bomaanslag, IS propaganda film of angstaanjagende berichten over migrantenstromen. Het leven in West-Europa wordt vanuit allerlei hoeken bedreigd en wij als burgers voelen dat, iedere dag.

Stop en haal even diep adem. Dit soort berichtgeving is in principe wat ons zo bezighoudt en waarom wij zo bang zijn. Statistisch gezien leven wij in de veiligste tijd ooit in Europa. Geloof je mij niet? Of heb je even een dosis aan positiviteit nodig? Check even statistiek held Hans Rosling:

Waar Europeanen tot honderdvijftig jaar geleden nog geplaagd werden door pan epidemieën als de pest en miljoenen stierven in de tijdspanne van enkele jaren, is West-Europa nu beschermd tegen dit soort uitbraken en kunnen wij leven in relatieve gezondheid. Waar honderd jaar geleden al onze buren met elkaar in oorlog waren en er miljoenen soldaten het leven lieten binnen onze landgrenzen, is er nu relatieve vrede en rust bij de West-Europese landen en is er sprake van een Europese gemeenschap die allerlei belangen deelt en wiens burgers zich soms meer verbonden voelen met elkaar dan met het eigen land. Waar vijfenzeventig jaar geleden de Tweede Wereldoorlog in volle gang was en deportaties, bezetting en haat het dagelijks leven in West-Europa tekenden, hoeft niemand binnen West-Europa zich nu zorgen te maken over zijn of haar welbevinden op basis van diens huidskleur of achtergrond. Iedereen mag deel uitmaken van deze Europese gemeenschap, mits deze persoon de intentie heeft om zich te laten opnemen in deze gemeenschap en deze niet te ontwrichten.

We zijn bang, maar relatief gezien hebben we weinig van externe bedreigingen te vrezen. Dat betekent niet dat veiligheidsrisico’s er niet zijn. Natuurlijk zijn die er! Er zijn aanslagen geweest en het dreigingsniveau in Nederland is substantieel. Maar door allerlei kanalen worden wij banger gemaakt dan daadwerkelijk nodig is. En dat heeft enorme gevolgen.

De afgelopen maanden zien we de opkomst van rechtsextremistische partijen, populistische leiders en een terugkeer van nationalisme in bijna ieder westers land. De directe resultaten van de angstcultuur die nu heerst is op zichzelf al een enorm risico. Na een Brexit, de verkiezingen in Amerika met als uitkomst Donald Trump en de opkomst van extreem rechtse partijen in bijna alle verkiezingen binnen West-Europa valt niet meer te ontkennen dat de lijnen tussen Europese landen scherper getrokken zijn dan ze in de afgelopen decennia zijn geweest. En nu is het aan ons. Onze verkiezingen staan voor de deur.

Dit bericht komt uit mijn hart, omdat ik mij zorgen maak om de verharding van het debat en onze samenleving. De veiligheid van ons land hangt voor een groot deel af van een integrale aanpak. Hiervoor hebben wij onze buren hard nodig. Zonder onze buurlanden zijn onze grenzen een vergiet. Ook economisch gezien zijn we zeer afhankelijk van Europa. Een land als Nederland, klein en ingekapseld tussen zee en buurlanden, maakt zich sterk door een verbond met anderen en haalt hier veel meer uit dan alleen ‘Brusselse bemoeienis’.

Laat je niet bang maken. Niet door sociale media. Niet door het journaal. Niet door alternatieve feiten. Niet door Geert Wilders. Stem met je hoofd en bedenk: wondermiddelen bestaan niet in de politiek. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat ook zo. Niet alles wat je leest in de media is waar. Niet alles wat politici je vertellen is waar. Denk na, doe onderzoek en zorg dat je begrijpt waar je precies voor stemt. Wat Nederland mooi maakt is dat iedereen een kans heeft, en we doen het met zijn allen. Laat je niet verdelen, onze kracht zit in onze samenwerking. Zowel binnen als buiten de grenzen.

 

Stemmen