‘Rechten? Is dat niet ontzettend veel droge stof uit je hoofd leren?’ Als ik een kwartje kreeg voor iedere keer dat die vraag aan mij wordt gesteld… Lees hieronder de meest opvallende zaken die bewijzen waarom vooral het arbeidsrecht vol met actie zit.
Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik deze reactie kreeg, dan kon ik een maand lang gratis studeren. Oké, nu overdrijf ik misschien een beetje, maar dit is wel de reden dat ik heb besloten om over vier opvallende zaken te schrijven, zodat ik jullie ook kan laten zien dat Rechten een leuke studie is! Deze zaken hebben meer met het arbeidsrecht te maken. Ik heb niet voor niets voor de master Arbeidsrecht gekozen; als je interessante zaken wilt, met veel actie, dan is arbeidsrecht the place to be!
1. What happens on Facebook…
Als er iets is dat ik heb geleerd, is het dat alles met arbeidsrecht afhangt van de omstandigheden van het geval. Vaak heeft dit onverwachte uitspraken als gevolg. Zo is het een absolute no go om je baas op Facebook te beledigen. Er zijn dan ook genoeg gevallen waar dit tot een ontslag heeft geleid. Op de banenmarkt vertelde een kantoor over een zaak waar de rechter had beslist dat het uitschelden van je werkgever in dit ene geval niet tot een ontslag hoefde te leiden, omdat de werknemer heel weinig vrienden op Facebook had. Verder had hij zijn profiel afgeschermd, dus bijna niemand had dit gelezen. Maar ja, dan moet je niet net het logo van de plaats waar je werkt als omslagfoto hebben, want dat kan nadelige gevolgen voor je hebben…
2. Liefdes-appjes
De tweede zaak werd ook uitvoerig behandeld op de banenmarkt; een werknemer had in ongeveer een half jaar tijd meer dan 1200 appjes binnen werktijd verstuurd naar verschillende vrouwen. Die appjes werden als liefdesbrieven gezien, dus volgens de rechter zou werknemer zo’n drie tot vijf minuten over een appje doen, omdat hij echt na moest denken over wat hij zou schrijven. Dit werd omgerekend in hoeveel geld al dat appen onder werktijd de werkgever gekost heeft en dat was dan € 1500,-.
3. De fik erin!
Ik denk dat dit een van mijn favoriete zaken is. De aansprakelijkheid van de werkgever voor ongevallen kan best ver gaan. In deze zaak werd er een restaurant in de fik gestoken tijdens een etentje op het werk. Normaal gesproken zouden de werknemers hiervoor aansprakelijk zijn, maar in dit geval had de manager, degene die als ‘de baas’ werd gezien door de groep, de werknemers aangemoedigd om de vlam op de barbecue hoger en hoger te laten worden, totdat het dak dus vlam had gevat. Daarom was de werkgever aansprakelijk.
4. Verstoppertje spelen
Een werkgever bedenkt opeens dat hij nog een werknemer moet ontslaan voordat de werkdag voorbij is, omdat dit de laatste dag van de proeftijd van de werknemer is. De werknemer heeft dat zelf natuurlijk ook wel door. Hij krijgt het voor elkaar om de werkgever te ontlopen door zich steeds te verstoppen zodat hij de confrontatie niet aan hoeft te gaan totdat hij niet meer ontslagen kan worden. De werkgever beroept zich bij de rechter dat hij er alles aan heeft gedaan wat hij kon om de werknemer te bereiken. De rechter merkt op dat hij de werknemer ook eerder had kunnen ontslaan, in plaats van tot op het laatste moment te wachten.
Dit waren de vier zaken. Bij interesse zou ik ook andere rechtsgebieden kunnen bespreken. Dus lijkt dit je wat? Laat het ons dan weten door te reageren. Wat is de meest opvallende zaak dat jij ooit tegen bent gekomen?