Ein-de-lijk is het zo ver, morgen kan ik weer naar de collegebanken toe! En nee, daar ben ik niet zo blij over omdat ik zo ontzettend van studeren houdt (al heb ik heus wel zin in een paar vakken van komend semester). Nee, waar ik vooral blij om ben is dat dit betekent dat ik niet meer hoef uit te leggen waarom ik nou eigenlijk geen vakantie heb, maar ook geen colleges.

I'm busyIn tegenstelling tot mede-blogger Inge heb ik namelijk echt geen vakantie gehad. En nee, ik had ook geen colleges waarvoor ik op de universiteit hoefde te verschijnen. Bij de studies Japans, Chinees en Koreaans is dit een redelijk bekend fenomeen: de tentamens worden namelijk overwegend afgenomen in de week voor de kerstvakantie. Dus je bent in januari in principe vrij, tenzij je op het einde van de maand nog hertentamens hebt. Naarmate je vordert in je studie worden de tentamens echter steeds meer vervangen door papers, die hun deadline in januari hebben. Maar omdat een hoop andere studies pas in januari tentamens hebben, zijn er geen colleges in januari. Alleen de vervelende deadlines.

Ik moest er zelf dus bijvoorbeeld aan wennen dat ik vorig jaar in januari ineens nog tentamens had. Bij Engels zijn er namelijk maar weinig vakken die je met een paper afsluit. En als je ze afsluit met een paper, moet je die paper meestal inleveren in de week na de laatste les. Bij de Master werkt het echter hetzelfde bij beide studies: je hebt – in principe – alleen paper deadlines, en deze vallen voor het merendeel in januari. Wanneer andere mensen tentamens hebben, en jij dus geen college. Goed, dat is bekend, daar kan ik aan wennen, geen probleem!

Wat betreft onderzoekswerk voor papers en dergelijke is dat ook geen probleem. Het probleem was dat ik mijn “situatie” keer op keer moest uitleggen aan mensen die niet bekend zijn met deze werkwijze. Mijn Ouders zijn het inmiddels gewend van mij, maar Vriendlief, De Schoonouders, De Baas en De Collega’s echter helemaal niet. Ik heb in de afgelopen drie weken wel een keer of 12 moeten uitleggen hoe dat dan allemaal zit. Nee, ik heb inderdaad geen colleges, dat klopt. Maar ik heb ook geen vakantie, want ik ben namelijk erg druk met het schrijven van papers en mijn eerste scriptie. Ik heb dus wel degelijk meer om me druk over te maken dan hoe ver de afstandsbediening bij me vandaan ligt.

Begrijp me niet verkeerd, iedere student heeft het volste recht om met volle teugen te genieten van zijn of haar verdiende vakantie. Net zoals Vriendlief, De Schoonouders, De Baas en De Collega’s dat ook hebben. En ik straks ook (de camping is al uitgekozen!). Maar voor nu ben ik gewoon eventjes heel blij dat de wereld weer terugkeert naar voor iederéén bekende routine.