Afgelopen week, van 26 tot en met 28 september, vond in Riyad de grootste Saudische carrièrebeurs voor vrouwen plaats: de Glowork Career Fair 2017. Drie dagen lang konden jonge Saudische vrouwen zich oriënteren op de volgende stap in hun carrière. Omdat ik zelf ook drie dagen heb rondgelopen op de beurs zal ik met jullie delen wat mij opviel. Maar eerst zal ik iets meer vertellen over de positie en rechten van vrouwen in de Saudische samenleving en hun mogelijkheden om carrière te maken.

De positie van de vrouw in de Saudische maatschappij

Als ik in Nederland vertelde dat ik een half jaar naar Saudi-Arabië zou gaan voor mijn stage, ging het gesprek al vrij snel over de drie thema’s die men associeert met het land. De rol van de islam, de mensenrechtensituatie en positie van vrouwen in Saudi-Arabië. Dat laatste onderwerp bespreek ik in dit blog. Vooraf had ik hier ook een sterke mening over zonder dat ik het land ooit bezocht had. Nu ik hier ruim twee maanden zit, merk ik dat deze mening is veranderd. Hiermee wil ik niet zeggen dat alles rozengeur en maneschijn is. Of dat het allemaal wel meevalt met de positie van vrouwen hier. Vrouwen zijn hier nog steeds ondergeschikt aan de man. Ze hebben ook nog steeds veel minder rechten dan wij in Nederland gewend zijn.

Toch zijn er zichtbare veranderingen die de positie van vrouwen in de Saudische maatschappij gaandeweg verbeteren. Zo is de situatie op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren verbeterd. Vrouwen mogen steeds meer beroepen uitvoeren. Ook mogen zij sinds kort zelfstandig, zonder mannelijk toezicht, door het land reizen en officiële documenten aanvragen.

Vrouwen mogen hun rijbewijs halen vanaf 2018

De grootste verandering in de afgelopen jaren werd echter vorige week bekend gemaakt. Dit was ook gelijk wereldnieuws. De Saudische koning Salman verklaarde namelijk dat vrouwen vanaf juni 2018 hun rijbewijs mogen halen. Daarnaast hoeven vrouwen tijdens het rijden niet meer onder toezicht te staan van een man. Deze aankondiging zet het leven van Saudische vrouwen op z’n kop. Het geeft hen namelijk een tot nu toe onbekende vorm van vrijheid en mobiliteit. Het is dan ook niet gek dat dit nieuws een golf van verbazing, opluchting en blijdschap met zich mee bracht. Overal waar je kwam had men het erover. Van een vrouwelijke Saudische collega hoorde ik dat zij het hele weekend niets anders had gedaan dan bekijken welke auto ze zou gaan kopen.

De positie van de vrouwen verandert

Persoonlijk verwacht ik dat er de komende jaren meer van dit soort berichten uit Saudi-Arabië zullen komen. Het land heeft namelijk in haar toekomstplan, Vision 2030, plannen staan die de positie van vrouwen verder versterken. Wanneer de huidige koning aftreedt, verwacht men in korte tijd veel veranderingen van zijn opvolger kroonprins Mohammed bin Salman. Wordt vervolgd dus…

Een Saudische vrouw achter het stuur. Binnenkort zullen alle Saudische vrouwen dit mogen

Een Saudische vrouw achter het stuur. Binnenkort mogen alle Saudische vrouwen dit.

Saudische vrouwen en de arbeidsmarkt

In Nederland wordt gediscussieerd over het doorbreken van het ‘glazen plafond’. In Saudi-Arabië is men nog lang niet zover. Hier hebben vrouwen pas sinds een aantal jaar toegang tot de arbeidsmarkt. Tot noch toe slechts tot een klein aantal beroepen. Toch lijkt ook daar langzaamaan verandering in te komen. Vrouwen vinden meer en meer hun weg naar de hogere posities binnen bedrijven. Ook starten steeds meer vrouwen hun eigen bedrijf.

Glowork helpt vrouwen op de arbeidsmarkt

Om Saudische vrouwen een betere positie op de arbeidsmarkt te geven is enige jaren geleden het bedrijf Glowork opgericht. Glowork is een soort intermediair tussen bedrijven en Saudische vrouwen. Bedrijven kloppen bij Glowork aan met een vacature. Zij zoeken vervolgens in hun databank naar Saudische vrouwen die deze vacature kunnen invullen. Ook organiseert Glowork jaarlijks een grote carrièrebeurs, speciaal gericht op jonge Saudische vrouwen.

Het doel van deze beurs is de transitie van de universiteit naar de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. Vrouwen kunnen zo in aanraking komen met verschillende bedrijven en vacatures. Het evenement is jaarlijks erg druk bezocht. Verdeeld over drie dagen brengen tussen de 25.000 en 30.000 vrouwen een bezoek aan deze beurs.

Drie dagen op de carrièrebeurs

Zelf was ik deze drie dagen ook op de beurs te vinden. De ambassade had namelijk een stand gehuurd en twee Nederlandse bedrijven uitgenodigd om samen met ons in de stand te staan. Dit waren Philips en Arcadis. Beide hadden een aanzienlijke hoeveelheid vacatures te vervullen. Het vooruitzicht van een mogelijke carrière bij een van deze multinationals trok veel bezoekers. Vaak stond er dan ook een grote groep bezoekers rond de stand. De vertegenwoordigers van de bedrijven werd het hemd van het lijf gevraagd over de verschillende vacatures.

In tegenstelling tot wat ik op carrièrebeurzen in Nederland heb meegemaakt, hadden alle bezoekers van het evenement kopieën van hun cv bij zich. Deze werden gretig aan de verschillende recruiters gegeven. Iets anders wat mij opviel waren de universiteiten waaraan deze vrouwen hadden gestudeerd. Wat ik niet verwachtte was dat veel van de bezoekers in het buitenland gestudeerd hadden. Vaak aan gerenommeerde universiteiten in de VS, Canada en Groot-Brittannië. Hierdoor spraken de meesten van hen dan ook erg goed Engels. Ik vond het een prettige gewaarwording om te zien dat veel van de vrouwen zo hoogopgeleid waren. Het zou me dan ook verbazen als voor deze vrouwen geen mooie toekomst in het verschiet ligt.

Drukte bij de stand van de ambassade tijdens de Glowork Career Fair 2017!

Drukte bij de stand van de ambassade tijdens de Glowork Career Fair 2017!

5,5 meter hoge dino op de carrièrebeurs

Op de ochtend van de eerste dag van het evenement vond er een soort conferentie plaats. Tijdens deze conferentie kwamen verschillende, voornamelijk vrouwelijke, sprekers aan bod. Zij vertelden over hun carrière en de barrières die zij hebben moeten overkomen. Ook wij als ambassade hadden een dame uitgenodigd om te komen spreken. Hesther Melief, CEO van Close-Act Theatre was onlangs nog aanwezig tijdens de Nacht van Kunst en Kennis in Leiden. Nu was ze speciaal voor de gelegenheid met een collega overgekomen uit Nederland.

Close-Act is een straattheater gezelschap dat dans, muziek, circus en theater combineert in hun beeldende voorstellingen. Hesther vertelde over hoe ze Close-Act 25 jaar geleden was begonnen. Hoe het is gegroeid tot een bedrijf met bekendheid in binnen- en buitenland. Het hoogtepunt van de speech was echter een van de acts die ze had meegebracht: een 5,5 meter hoge dinosaurus.

Aan het einde van de speech kwam de dino de conferentiezaal binnenlopen. Iedereen keek vol bewondering en verbazing naar dit gevaarte. Zeker toen duidelijk werd dat er een dame in het dinosauruskostuum zat. Later die middag op de banenmarkt maakte de dino ook nog een ronde door de hal en ook daar trok zij veel bekijks. Al met al was het bezoek van Hesther en haar collega Eefje dus een doorslaand succes!

De 5,5-meter hoge dinosaurus, met in het pak Close-Act performer Eefje de Groot

Nederlandse ambassade voorvechter voor vrouwenrechten

Deelname aan de Glowork Career Fair is overigens niet het enige dat de Nederlandse ambassade doet om de positie van vrouwen in Saudi-Arabië te verbeteren. Ook via andere kanalen wordt er gezocht naar kennisoverdracht en samenwerking op dit gebied. Zo vond er in het voorjaar een bezoek aan Nederland plaats in het kader van het Female Entrepreneurship Programme van de ambassade. Met dit programma probeert de ambassade Saudische vrouwen te koppelen aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Ook wordt er gezocht naar mogelijkheden om op het gebied van sport samen te werken. Er zijn plannen om Nederlandse sportinstructeurs naar Riyad te halen om hier vrouwelijke Saudische sportinstructeurs te trainen. Via al deze wegen probeert de ambassade de reputatie van Nederland als voorvechter voor mensenrechten, en natuurlijk ook vrouwenrechten, eer aan te doen.

Hiermee ben ik aan het einde gekomen van mijn blog voor deze week! Ik hoop dat jullie genoten hebben van de festiviteiten rondom 3 oktober. Volgende week zal ik jullie vertellen over hoe wij het Leidens Ontzet hier gevierd hebben. Ook zal ik wat meer uitweiden over andere culturele activiteiten die hier in Riyad plaatsvinden. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren