De belangrijkste vraag die psychologen stellen is: waarom? Waarom denk je dat andere mensen naar je kijken als je over straat loopt? Waarom heb je het gevoel dat dit slechte gevoel nooit meer weg gaat? Waarom denk je dat het vanaf nu alleen nog maar erger wordt? We stellen deze vragen niet letterlijk, maar vaak is het wel waar we naar op zoek zijn.

De waarom-vraag is buiten de psychologenpraktijk minstens net zo belangrijk. Na het zien van een TED-talk (zeer aan te raden) wordt duidelijk dat het misschien tijd is dat we onszelf ook onder de loep nemen. In de eerder genoemde presentatie is een onderscheid gemaakt tussen “wat”, “hoe” en, jawel, “waarom” we iets doen.

Wat & hoe
Je kunt vrij makkelijk zeggen “wat” je doet, wat voor werk je doet, welke hobby’s je hebt. De manier waarop, het “hoe” is lastiger, maar nog steeds wel te doen. Ik ben psycholoog, ik probeer op een empathische wijze als een detective te speuren naar de oorzaak en gevolgen van klachten en deze samen met de cliënt/patiënt te verlichten. Dit klinkt allemaal vrij logisch. Maar weet je nu wie ik ben, wat mij een goed psycholoog maakt, waarvoor ik ’s ochtends mijn bed uit kom? Omdat ik hoge cijfers wil halen? Het opdoen van nieuwe kennis aan de universiteit? Meh.

Waarom
Waarom? Waarom doet iemand wat hij doet? Het is voor mij de vraag geweest die mij richting psychologie trok. Volgens mij zou ik niets anders meer willen behalve een psycholoog worden. Sterker nog, ik zou dit werk als hobby willen doen. Psychologie is mijn passie, het werk dat ik de rest van mijn leven wil doen. Dit brengt ons bij het punt dat ik wil maken. Als je om je heen kijkt zie je genoeg mensen die tevreden zijn met hun carrière. Misschien ben je zelf wel zo iemand.

Durf jezelf eens de vraag te stellen: waarom doe ik wat ik doe? Niet meteen schrikken als je even wat spanning in je onderbuik voelt. Waarom doe je wat je doet? Als het goed is heb je een antwoord. Ben je tevreden met het antwoord? Mooi! Niet tevreden met de reden waarom je doet wat je doet? Oké.

Wat ga je er nu aan doen?waarom doe je wat je doet