Vaak wordt er gepraat over zelfdiscipline als iets wat je hebt of niet hebt. Sommigen worden ermee geboren en anderen hebben de pech dat ze een persoonlijkheid hebben waar dat gewoon geen onderdeel van uitmaakt. Nou, goed nieuws! Zelfdiscipline is een vaardigheid die iedereen kan leren. Net als andere vaardigheden vereist het oefening en herhaling om te leren, daarom hieronder wat tips om te beginnen.
(Mocht je nou helemaal geen zin hebben om energie en tijd te steken in het leren van zelfdiscipline, en bevalt het je wel om het af te schuiven op een ‘ongedisciplineerde persoonlijkheid’ waar niks aan te doen is…. Klik deze blog dan zo snel mogelijk weg!).
Stap 1: maak een keuze
Om te beginnen is het belangrijk je te realiseren dat het opbouwen van zelfdiscipline een proces is.
Zolang je blijft oefenen blijft het groeien tot je na verloop van tijd een duidelijk waarneembaar resultaat hebt: in dit geval een ijzersterke zelfdiscipline die elke Netflixverleiding kan weerstaan. Om te kunnen oefenen moet je echter wel enigszins weten waar je mee bezig bent.
Kies daarom een einddoel wat je kan gebruiken om zelfdiscipline mee te oefenen. Misschien heb je altijd al een boek willen schrijven, gecompliceerde gerechten leren maken of wil je gewoon eindelijk je scriptie eens af hebben. Een einddoel dient als een kompas tijdens het bevaren van de woeste wateren die jou scheiden van de zelfdiscipline.
Zelf heb ik een lijstje gemaakt met een aantal dingen die ik graag voor elkaar wil krijgen. Het helpt om hier om de zoveel tijd naar te kijken zodat het weer helder wordt waar ik het allemaal voor doe.
Stap 2: begin klein
Je hebt je einddoel, dat is prachtig. Maar hoe kom je van hier (bankhangen in je pyjama) naar daar (glimmend van trots omdat je je doel bereikt hebt). Stapje voor stapje natuurlijk, is het antwoord. Ik denk dat dit de stap is waar de meeste mensen de fout ingaan. Je bedenkt een prachtig einddoel, je voelt je gemotiveerd en begint er keihard aan te werken. Tenminste, de eerste paar dagen. Dan begint je motivatie langzaam te zakken tot je na een week of twee jezelf weer in je pyjama op de bank betrapt. Zelfdiscipline is een duurloop, geen sprint. Daarom pakken we er weer een veelgehoord cliché bij: less is more. Begin bijvoorbeeld met elke dag één paragraaf te schrijven. Dat is erg weinig zeg je? Nou, in dat geval is er ook geen reden om iets wat zo weinig moeite kost niet te doen. Het belangrijkste is dat je het doet. Elke dag, geen smoesjes. Na een tijdje verhoog je de paragraaf naar twee paragrafen etc. Zolang de gewoonte van dagelijks iets schrijven maar niet onderbroken wordt.
Ik heb gemerkt dat ik hierin heel streng voor mezelf moet zijn. Zelfs al ben ik heel moe of heb ik echt veel andere dingen te doen, elke dag wat tijd besteden om richting dat einddoel te komen is belangrijk. Een pauze van een dag werd bij mij al snel een pauze van een aantal weken en dan baalde ik van mezelf. Dus nu hou ik het braaf elke dag bij, al is het op sommige dagen maar vijf minuten.
Stap 3: neem elke dag een koude douche
Een koude douche klinkt vervelend? Klopt, dat is de bedoeling.
Deze stap is een waardevolle toevoeging op stap 1 en 2 op meerdere manieren. Ten eerste creëer je de gewoonte door te bijten. Niet elke stap op weg naar je einddoel zal leuk zijn, daarom is het belangrijk om tolerantie op te bouwen voor deze negatieve emoties.
Dit is nog steeds mijn grootste obstakel om dingen voor elkaar te krijgen. Het gevoel van ‘geen zin hebben’ lijkt soms een goede reden om het dan maar te laten zitten. Helaas zijn er altijd wel momenten dat ik ergens geen zin in heb, maar het moet toch gebeuren.
Daarnaast geeft een koude douche je een boost voor de rest van de dag als je je ochtend ermee begint. Je vond het niet leuk maar hebt het toch gedaan! Dan kan je dat de rest van de dag ook wel vasthouden. Ten slotte kan je de koude douche gebruiken als vergelijkingsmiddel. Je hebt misschien helemaal geen zin om nog wat te schrijven na een lange dag colleges volgen. De bank ziet er zo heerlijk zacht uit en je kan die zak chips bijna je naam horen fluisteren. Denk dan aan wat je hebt moeten doorstaan vanochtend. Als je een koude douche hebt overleefd kan je die paar zinnen typen ook nog wel aan.
Zie jij jezelf als een gedisciplineerd persoon of juist niet? Laat het weten in de reacties!
Leuk stukje, Kim.