De studie rechtsgeleerdheid is een brede studie, vooral in je eerste jaar krijg je voornamelijk inleidende vakken op verschillende rechtsgebieden, zoals het strafrecht en bestuursrecht. Echter, ik kan je vertellen dat het erg leuk en leerzaam is om in je eerste jaar al kennis te maken met rechtsgebieden buiten de verplichte vakken: zoals Mensenrechten!

Keuzevak? Voor ieder wat wils!

Het kan zijn dat je je als eerstejaarsstudent nog niet hebt verdiept op de uiteenlopende rechtsgebieden die aangeboden worden op het faculteit. Maar het is belangrijk om je zo vroeg mogelijk in je studie te oriënteren, zodat je erachter kunt komen welke rechtsgebieden jouw aandacht trekken. Ik ben zelf lid van de studievereniging ELSA Leiden en zij organiseren in samenwerking met de faculteit elk jaar een serie van 15 colleges over mensenrechten voor eerstejaars studenten.

Om te zien welke andere vakken er door de faculteit worden aangeboden kan je kijken op de site van de rechtenfaculteit. Hier is een lijst te vinden met keuzevakken die je als student vanaf het tweede jaar van je studie kunt volgen.  Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen, er zit zeker wel een vak tussen die je aanspreekt!

Enthousiaste docenten plus een reis naar Straatsburg 

We leven in een tijd waar overal ter wereld mensenrechtenschendingen plaatsvindt. Denk maar aan vluchtelingencrisis in Europa of de etnische zuivering van de Rohingya minderheid in Myanmar bijvoorbeeld. Als rechtenstudent vind ik het zeer interessant en ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende ontwikkelingen die zich op dit gebied voordoen. Als je net als ik interesse hebt in mensenrechten en globale problematiek, dan is deze collegeserie zeker een vak die je niet wilt missen.

Wat deze collegeserie vooral leuk maakt zijn de docenten. Ze zijn allemaal erg enthousiast over hun eigen vakgebied en vertellen vaak over praktijkvoorbeelden waardoor het vak meer voor je gaat leven. Elke week wordt er een andere onderwerp behandelt, dus je komt zeker wel een college tegen die jou in het bijzonder aanspreekt.

Afsluitend wordt er een excursie naar Straatsburg georganiseerd, waarbij je de kans krijgt om de verschillende mensenrechtelijke instituties zoals de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het echt te zien. Omdat over deze instituties regelmatig wordt gesproken tijdens de colleges, is het natuurlijk bijzonder om het zelf te bezoeken.

Privacy is ook een mensenrecht 

Het zal geen van ons ontgaan zijn – het verkopen van miljoenen persoonsgegevens door Facebook aan het bedrijf Cambrigde Analytica. Door deze gebeurtenis is bij veel mensen de vraag opgerezen in hoeverre onze persoonlijke gegevens eigenlijk beschermd worden. De collegereeks mensenrechten geeft een mooi inzicht op de huidige problematiek rondom de mensenrechten in de wereld, zo ook op de schending van privacy. Door het hoorcollege van Mr. Dr. B.W. Schermer over de ‘Het recht op privacy’ ben ik er bijvoorbeeld achtergekomen dat cyberlaw eigenlijk best een interessante vakgebied is waar ik meer over zou willen weten. Het keuzevak mensenrechten zorgt er dus ook voor dat je tot ontdekkingen van rechtsgebieden komt waar je in de eerste instantie niets of weinig van afwist.

 

Rechten van de meest kwetsbare groep

Schoolkinderen in Uganda 

De foto hiernaast heb ik genomen tijdens mijn reis in Uganda in 2012. Ik heb met mijn eigen ogen kunnen waarnemen dat in ieder conflict, waar dan ook ter wereld, kinderen degenen zijn die het meest te verduren hebben. Het hoorcollege dat mij het meest heeft aangesproken was dan ook van Prof. Mr. T. Liefaard over de ‘Rechten van het Kind’. Tijdens dit hoorcollege vertelt professor Liefaard over de mensenrechten van het kind, één van de – misschien wel de meest kwetsbare- groep binnen onze samenleving. Door dit hoorcollege ben ik tot het besef gekomen dat er niet alleen in derdewereldlanden schending van kinderrechten plaatsvindt, maar eigenlijk ook in heel veel westerse landen. Dit hoorcollege is als het ware een eye opener geweest voor mij en daarom overweeg ik om in het tweede jaar van mijn studie een keuzevak te kiezen dat gerelateerd is aan kinderrechten.

Dus, wil jij ook meer uit je studie halen dan alleen maar de verplichte vakken en ben je daarnaast geïnteresseerd in mensenrechten? Dan zou je in je eerste jaar zeker het keuzevak mensenrechten moeten kiezen! 🙂