De Olympische Spelen, De Nobelprijs, De Oscars en De Grammy’s worden allen beschouwd als de belangrijkste wedstrijd die je kunt winnen op het gebied van respectievelijk sport, wetenschap, film en muziek. Al deze wedstrijden kennen winnaars, maar ook verliezers. Ik wil me eens focussen op die verliezers, want de wil om te winnen is onlosmakelijk verbonden met het omgaan met teleurstellingen. Herinner je je nog het Olympisch zilver van Dafne Schippers op de 200 meter afgelopen spelen in Rio de Janeiro? Na afloop was de teleurstelling duidelijk te zien. Geen goud… Ze liet haar emoties de vrije loop en smeet haar schoenen weg. Overdreven? Onprofessioneel? Nee, ik kon het zeer goed begrijpen.

 

Ook als student stel je doelen

Als ‘eenvoudige’ student realiseer je je het misschien niet, maar je bent ook continu bezig met het stellen van doelen, je kwetsbaar opstellen en het verwerken van teleurstellingen. Misschien niet op zo’n grote schaal, maar dat maakt het niet minder relevant (overigens, wat niet is kan nog komen).  Daarnaast heb je vaak meerdere doelen tegelijk: het halen van je tentamens èn bijvoorbeeld het winnen van die ene wedstrijd, het behalen van een auditie of het voltooien van een onderzoek. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zodra ik me op het ene doel focus, raak ik volledig de controle kwijt over mijn andere doelen. Maar dat ik daar moeite mee heb, wisten jullie al van mijn stuk over prioriteiten stellen.

Een student draagt een graduation cap en viert het met champagne

Maar de wil om te winnen…

Gisteren had ik een doel. Ik wilde me kwalificeren voor de Nederlandse Kampioenschappen Dressuur. De afgelopen weken stonden in het teken van die wedstrijd. Gelukkig doe ik op het moment niet het meest zware coschap, dus door me hier op te focussen, zou ik in ieder geval geen flater slaan op mijn coschappen. Gisterochtend had ik hoop en onwetendheid, vanochtend was ik een illusie armer. Het is me niet gelukt (en niet zo’n klein beetje ook). Wat komt dat hard aan. Want hoe meer we om iets geven, des te harder de val. Het is misschien niet het verliezen van Olympisch goud, een kans die je maar eens in de vier jaar krijgt, maar naar mijn gevoel kwam het aardig in de buurt. Ik stond niet op het punt om mijn rijlaarzen weg te smijten, maar had wel opeens een sterke behoefte aan wijn en chocola…

Dressuuramazone en paard in galop

… is onlosmakelijk verbonden met het omgaan met teleurstellingen

De ‘morning after’ ben ik enigszins hersteld. Ik heb een nieuw doel gesteld. Dat is het mooie van je doelen niet halen. Je kunt altijd weer een nieuw doel stellen. Daarnaast denk ik terug aan de doelen die ik wel behaald heb. Coschappen die ik recent met een ‘goed’ heb afgerond en de voldoening die ik daar uit haal, blogs die veel gelezen worden en het plezier dat ik heb in het schrijven. En ondanks dat ik mijn doel even niet heb gehaald in de paardensport, haal ik er nog altijd veel voldoening en plezier uit!

 

Gelukkig kun je altijd nieuwe doelen stellen

Blijf doelen stellen, blijf je kwetsbaar opstellen en leer van de momenten dat het even niet lukt. Gooi niet je schoenen weg. Een tentamen kun je herkansen, een NK is jaarlijks, er komt altijd wel een nieuwe auditie, desnoods voor een andere rol en je zal vast ooit nog wel een significante uitkomst vinden in je onderzoek. Want de blijdschap is des te groter, wanneer het dan wel eindelijk lukt. En Dafne Schippers? Die wint in Tokio sowieso goud!

 

Geïnteresseerd in het NK dressuur? De paarden in de basissport zullen aan de start verschijnen op vrijdag 9 en 16 maart op het KNHS centrum in Ermelo. Geen zin om er naartoe te rijden? De proeven zijn live te volgen via clipmyhorse.tv.