Daar sta je dan als ex-scholier. Met een diploma nog in je hand heb je een heel nieuw leven in het vooruitzicht. Je leven als middelbare scholier stopt hier, en na de zomer begin je als student. Voor velen is het een hele verandering, voor sommigen is het een hele opluchting dat ze eindelijk van de middelbare school af zijn. Wat is er anders? Zijn scholieren en studenten überhaupt wel dezelfde wezens? In deze blog 6 dingen waarin een net beginnende student zichzelf wellicht kan herkennen!

 

1. Je moet ineens voor jezelf gaan zorgen

voor jezelf zorgen

 

Koken? Wassen? Schoonmaken? Ehm, mam…? Als je gaat studeren is de kans groot dat je ook in de desbetreffende studentenstad gaat wonen. Hartstikke leuk, maar voorheen waste je moeder je vuile was, smeerde ze je boterhammetjes en zorgde ze ervoor dat je kamer af en toe stofvrij werd gemaakt. Die hulp heb je niet meer met je eigen studentenkamertje. Maar moeders is altijd beschikbaar voor advies hoor😉 En anders heb je altijd nog Oma.

 

2. Huiswerk is geen huiswerk maar “zelfstudie” en vaak héél veel in één keer

studeren

Op de middelbare school maakte je je huiswerk voor Latijn, Wiskunde, of Nederlands. Dat waren dan een paar sommetjes, regeltjes of opdrachtjes. Nu bestaat je “huiswerk” rustig uit vijftig bladzijden, zes artikelen of twee hoofdstukken. En nog een presentatie en een kort essay. Zo. Maar daar wen je gauw aan, hoor. Hoewel uitstellen natuurlijk ook een ding is. Met een beetje geluk lukt het om acht uur aan zelfstudie in twee uurtjes pauze te doen. Planning is het toverwoord, maar de magie blijft soms uit, dat weten we allemaal.

 

3. Niemand straft je meteen als je je huisw… zelfstudie niet doet; dat merk je pas op het tentamen

tentamen maken

Uitstuurbriefjes en docenten die boos naar je ouders bellen zijn voorgoed verleden tijd. Je krijgt hoogstens een aantal vragende blikken van de werkgroepdocent of studiegenootjes, omdat je geen enkel antwoord weet of steeds het verkeerde antwoord geeft. Studeren is een hoop zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Maar op het tentamen zal je alles straks toch moeten weten. Een goede voorbereiding is het halve werk! 😉

 

4. Je bent weer het “jonkie” van de groep

nieuwe dingen leren

Gegarandeerd dat je de weg kwijtraakt in de eerste paar dagen/weken/maanden. De eerste tijd heb je namelijk zo geleund op je studiegenootjes en hen steeds gevolgd, dat je echt géén idee hebt waar je heen moet als jij een keertje te laat bent en niet achter hen aan kan lopen. O, en je bent niet overal meteen even goed in. Pipet verkeerd afgesteld? Je tekst kwijt tijdens je eerste presentatie? Maakt niet uit, joh. We’ve all been there. En je bent het aan het leren, weet je nog? En als je ergens van kan leren zijn het fouten! Zeker in het begin.

 

5. Studieboeken zijn duur, én dik

studieboeken

Hoewel je misschien veel boeken had op de middelbare school, valt de dikte van deze boeken in het niet bij de boeken die je bij de gemiddelde studie moet hebben. Oké, het is misschien niet voor elke studie het geval, maar voor mijn studie gaat het wel op: het aanschaffen van studieboeken is een flinke last, voor je portemonnee én voor je rug. Maar in de meeste gevallen heb je die boeken wél gewoon heel hard nodig, en werk je je in een jaar tijd door best wat bladzijden heen. Open boek-tentamens gaan bij ons traditioneel gepaard met koffertjes vol met nauwkeurig gestickerde boeken (kleurcode incluis). Vaak krijg je via je studievereniging korting op de boeken, check dit dus vooral!

 

6. Je kunt enorm profiteren van het student-zijn

geld-besparen

Als scholier had je misschien soms al jongerenkorting, maar als student krijg je een hoop extra’s! Een aantal musea in Leiden zijn gratis (Hortus Botanicus, Museum Volkenkunde, Rijksmuseum Boerhaave) of tegen gereduceerd tarief (Rijksmuseum van Oudheden, Japanmuseum Sieboldhuis) te bezoeken als student van de Universiteit Leiden. Ook in het buitenland krijg je soms korting bij bezienswaardigheden op vertoon van je collegekaart. Altijd meenemen dus, maar voorál niet vergeten bij je tentamens! 😉

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillen en overeenkomsten tussen je leven als middelbare scholier en je leven als student, maar daar kom je vanzelf wel achter. Je gaat een onvergetelijke tijd tegemoet, dat kunnen medestudenten vast beamen. Haal eruit wat erin zit, maak gebruik van het feit dat je student bent en bovenal, geniet!

Wat wil jij meegeven aan aankomende studenten?

 

GIF’s via giphy.com