De boer Gordias was in het bezit van een strijdwagen. Hij wond een band om de stang die door het juk en de disselboom liep. In die band legde hij een zeer kunstige knoop. Wie de knoop kon ontwarren, zou heerser van de wereld worden, luidde de voorspelling. Alexander de Grote, die inzag dat het op de normale wijze nooit zou lukken, hakte de knoop toen maar gewoon met zijn zwaard door.

Dat ben ik. Alexander de Grote. Ik heb een enorme knoop doorgehakt, maar misschien had ik mijn zwaard eerst moeten slijpen. Het bleek namelijk een verdraaid lastige knoop om door te hakken. Ontwarren had geen zin, de voors- en tegens wogen tegen elkaar op. Dus moest ik in het diepe springen. BAM, in één keer die knoop doorhakken.

En toen, toen die verdraaide knoop eindelijk  overwonnen voor me lag, mocht het hoge woord eruit. Ik stop, ik stop met de researchmaster! Het is enorm moeilijk om te stoppen met een opleiding wanneer je het zo naar je zin hebt met je lieve medestudenten, wanneer je resultaten niet tegenvallen en wanneer je er vanaf de eerste dag vol voor bent gegaan. Maar zijn dat redenen om een studie voort te zetten, al weet je dat het niet is wat je wilt, al weet je dat je nooit gelukkig zal worden van de vakken die je nu volgt? Ik denk het niet. En daarom heb ik die knoop doorgehakt, omdat ik liever mijn hart volg.

En mijn hart ligt in de klinische praktijk. Onderzoek is interessant, maar de praktijk, daar waar het werkelijk gebeurt, is nog zoveel malen interessanter. Het zijn de kinderen die een lach op mijn gezicht toveren, het zijn de jongeren die me gruwelijk gefrustreerd, maar ook o-zo voldaan laten voelen na een pittige dag op het werk. En eerlijk: het is niet het vinden van een significant resultaat, het perfect analyseren van een artikel en het publiceren van een paper in een gerespecteerd blad waar ik dat euforische gevoel van krijg. Daar draait het toch om in het leven, doen waar je gelukkig van wordt? Dus ik denk dat ik dat maar eens ga doen dan! En nu dan? Ik stap (bijna) vlekkeloos over naar de reguliere master Orthopedagogiek. Mijn ambitieuze zelf kan het toch niet laten om nog wat extra te doen, dus naast afstuderen en stage lopen ga ik nog wat extra vakken volgen bij Psychologie. Gewoon, omdat ik dat leuk vind!

Volgens het verhaal donderde en bliksemde het de hele nacht nadat Alexander de Grote de knoop had doorgehakt, wat erop zou wijzen dat Zeus zijn goedkeuring gaf aan Alexander de Grote om de heerser van de wereld te worden. Hij was een zeer succesvol generaal en werd inderdaad heerser over de gehele antieke wereld. 

Hm, ik zie de toekomst rooskleurig in!

 

131217 Vikingschip