Den Haag is niet perse een studentenstad pur sang. Zeker niet in vergelijking met Leiden. Waar in Leiden de stad is toegespitst op het faciliteren van hordes leergierige studenten, is Den Haag een stad die bekend staat om haar bruisende werkende gemeenschap, het hoge aantal ‘yuppen’ en haar door de politiek getekende binnenstad. Voor een student kan het flink zoeken zijn naar een prettig plekje om neer te strijken en flink de boeken in te duiken. Niet gevreesd, want die plekjes zijn er wel! Ik neem je mee..

Universiteit Leiden en al haar gebouwenAfbeeldingsresultaat voor den haag schouwburgstraat

De universiteit Leiden bestaat nu nog uit een aantal vestigingen in de binnenstad. Nummer 1 locatie en tevens de plek van dé universiteitsbibliotheek (en wel 8 desktops woehoe!) is de Schouwburgstraat. Hier heb jij op dit moment waarschijnlijk 80% van je colleges en geniet je van fijne lunchsoepen, cappuccino’s met je stempelkaart en een fantastisch niet super uitgebreide collectie aan studieboeken. Er is hier, als je vroeg komt, opzich genoeg plek. Niet alleen de bibliotheek is beschikbaar als werkplek maar de gehele locatie heeft allerlei studiekamers met laptop input. Groot nadeel: het is ontzettend druk en razendsnel vol.

 

De locatie Stichthage op het centraal station huisvest een groot deel van de docenten van de faculteit voor Governance en Global Affairs en er zijn zelfs een paar lokalen. Ook is er een grote kantine met catering (met wiens medewerkers ik een kat-en-muisspel speel want altijd als ik er ben is er niemand). Er zijn hier ook niet veel plekken beschikbaar dus je moet er vroeg bij zijn en het kan er nogal eens warm worden.

Het LUC, naast het centraal station op het Anna van Buerenplein, heeft ook een kantine met een aantal werkplekken. Hier werkt de lieve kantinejuf die eerder in mijn blogs al voorkomt en is er gedurende de ochtend en vroege middag iemand aanwezig. Daarna is het ieder voor zich bij de automaten en soms zijn de bekers van de koffie op dus wellicht handig om je eigen mok mee te nemen. Ook hier wederom, plekken zijn niet plenty dus kom op tijd!

Bibliotheek Spui

NieAfbeeldingsresultaat voor bibliotheek spuit te missen in de stad, de grootste bibliotheek in de gemeente. Gelegen tegen het stadhuis en middenin de stad is de bibliotheek centraal en met zeven verdiepingen is er ook behoorlijk wat ruimte. De bieb heeft heerlijke kleine hoekjes, weggestopt tussen de boeken, waar je je tot 8 uur ’s avonds kunt verschansen (en schransen, want je mag eten en drinken meenemen). Echter, de drukte is ook hier niet mis. De bieb opent om 10 uur ’s morgens en vanaf dat moment is er een soort continue hunger-games strijd wat betreft de ideale plekjes in de luwte met een stroominput. Later op de dag is er ook nog wel eens een plekje te vinden wanneer je alleen komt, maar hoe groter de groep hoe kleiner de kans. Je hoeft geen lid te worden van de bibliotheek, maar je moet bezitten over een blaas van staal want als je geen lid bent kost plassen geld. Ja dáág.

 

De Koninklijke BibliotheekAfbeeldingsresultaat voor koninklijke bibliotheek den haag

Het kroonjuweel. Een prachtig gebouw, naast het centraal station, met veel ruimte en eindeloze paden met oude boeken aan weerszijden. Het is hier muisstil dus voor concentratieklussen zeer geschikt. Ook heeft de bieb een tamelijk hoog ‘Harry Potter’ gehalte door de oude boeken en ijverige bibliotheekmedewerkers die de shush-klus zeer serieus nemen. Echter, deze bibliotheek heeft een prijskaartje (€7,50 per jaar voor studenten) en er mogen geen consumpties of tassen mee naar de bieb (die blijven in de kluisjes beneden).

 

Een miljoen koffie tentjes en cafeetjes

Jaaa mijn favoriet! Alhoewel ik ook graag in de koninklijke bieb vertoef. Maar dikke bonus van een van de vele koffie tentjes is natuurlijk: KOFFIE. Een constante stroom van dit warme zwarte goud maakt je studiedag sowieso makkelijker. En een stukje carrot cake erbij. En een panini. Bijna geen minpunten zou je denken, behalve dat het natuurlijk een aanslag is op je portemonnee en je misschien weer thuis moet gaan wonen om de kosten te dekken. Maar who cares: koffieeeeee!

Afbeeldingsresultaat voor cafe den haag

Urban café Spui