Geschiedenisstudenten kunnen goed schrijven. Het is een van de belangrijkste vaardigheden die ze leren en veel van hen komen dan ook in de journalistiek terecht. Maar ook een andere tak van de schrijfsport ligt voor de hand: historische fictie. Met een combinatie van kennis en kunde werd ik schrijver van 7 verhalen in de bundel Historische verhalen. Korte verhalen uit de oudheid van uitgeverij Historische Verhalen.

In de lente van 2016 werd ik benaderd door Rik van der Vlugt om een kort verhaal te schrijven. Ik kende hem van mijn tijd als redactielid bij Leidschrift, een wetenschappelijk historisch tijdschrift gerund door studenten van de Universiteit Leiden. Rik had begin 2016 een eigen uitgeverij opgezet, Historische verhalen. Elke twee weken publiceerde hij online een kort verhaal dat zich afspeelde in een historisch-realistische omgeving. Hij wist dat ik wat ervaring had met schrijven, dus nodigde hij me uit om iets op te sturen.

Dat werd het verhaal Nikè, de slaaf uit Ephese waarin een rijke Romein terugblikt op zijn relatie met een jonge slaaf die hij kocht op de slavenmarkt in Ephese. Ik vond het fantastisch om de kennis uit mijn studie te combineren met de vaardigheid van het schrijven. Ik wilde een verhaal schrijven dat de complexe relatie tussen meester en slaaf in het oude Rome vatte, een ver-van-ons-bed-show dichtbij halen. En dat lukte! Rik was onder de indruk en in de zomer raakten we in gesprek om te schrijven aan een hele bundel met oudheid-verhalen. Die bundel zou niet online, maar in print gepubliceerd worden, als een echt boek!

De omslag van 'Historische Verhalen. Korte verhalen uit de oudheid' van schrijvers Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler..

De omslag van ‘Historische Verhalen. Korte verhalen uit de oudheid’ van Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler.

Verhalen met body

Op 15 juni 2017 was het eindelijk zover: de oudheidbundel werd gepresenteerd in het passende Rijksmuseum van Oudheden. Historica Kim Beerden leidde de presentatie in met een korte lezing over het belang van historisch-realistische fictie. Hierna volgde een interview met de uitgever en de auteurs en heb ik een stuk van mijn eerste verhaal Het brandend hart van Babylon voorgedragen. De presentatie eindigde met een heuse signeersessie.

Ik heb veel complimenten gehad over mijn ‘volle’ verhalen. Ik schrijf graag verhalen met ‘body’, waar veel kleine elementen inzitten die de wereld waarin het verhaal zich afspeelt groter maakt dan strikt noodzakelijk voor het plot. Mijn studie heeft dat mogelijk gemaakt. Vaak kreeg ik een idee voor een verhaal naar aanleiding van een historische bron die ik ooit eens in een college heb behandeld. Vervolgens bedacht ik het verhaal dat achter zo’n bron schuil zou kunnen gaan en vulde ik de omgeving in met mijn kennis van de contemporaine politieke en cultuur. Dat brengt de geschiedenis pas echt tot leven.

Ik signeer de oudheidbundel als een echte schrijver.

De oudheidbundel signeren als een echte auteur!

Toekomstmuziek voor de schrijver

Na een succesvolle eerste oplage is de bundel kort geleden verschenen in de tweede druk. Hiervoor zijn alle verhalen nog eens nagekeken en van schoonheidsfoutjes gezuiverd. Bovendien heb ik mijn eerste ‘royalties’ gekregen. Ik heb nu echt mijn brood verdiend met fictieschrijven!

En er is meer op komst. Een nieuwe bundel in de maak, dit keer niet met korte verhalen, maar met drie novelles (korte romans). Elke novelle heeft een historisch personage als hoofdfiguur en speelt zich af in de vroege middeleeuwen. Ik licht alvast een tipje van de sluier: mijn verhaal zal gaan over Abd al-Rahman, een Arabische prins van de Ummayadendynastie die vlucht uit Syrië als zijn familie wordt uitgemoord. Ik hoop dat de novellenbundel net zo’n succes wordt als de oudheidbundel!

Ik heb letterlijk mijn brood verdiend als schrijver van fictie.

Ik heb letterlijk mijn brood verdiend als schrijver van fictie.

Heb je zelf een idee of een compleet verhaal liggen dat zich afspeelt in het verleden? Stuur het op naar redactie@historischeverhalen.nl. Als de redactie een veelbelovend stuk ziet, helpen ze graag om er een prachtig verhaal van te maken. Wie weet ben jij de volgende die op hun website verschijnt!